ΕΛΤΑ Αιτωλικού : Μένουν με το μισό προσωπικό

Αδύνατον πλέον να συνεχίσει το υποκατάστημα να εξυπηρετεί με τον ίδιο τρόπο
Η αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου χιλιάδων εργαζομένων, «αγγίζει» πολλά από τα υποκαταστήματα του οργανισμού στην Αιτωλοακαρνανία, με αποτέλεσμα οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται να γίνονται πλέον εμφανείς.

Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το υποκατάστημα του Αιτωλικού, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με έξι άτομα προσωπικό (εκ των οποίων τρείς διανομείς) προσφέροντας υπηρεσίες σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Το τελευταίο διάστημα όμως με την απόσπαση ενός εργαζόμενου και την αποχώρηση δύο ακόμη εργαζομένων κατόπιν εθελούσιας εξόδου το κατάστημα το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ καλείται να λειτουργήσει με το μισό προσωπικό και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει με τον ίδιο τρόπο τους κατοίκους του Αιτωλικού και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος στο κατάστημα θα πρέπει να εκτελεί χρέη ταμία με κατά μέσο όρο 150 συναλλαγές την ημέρα, εκ των οποίων οι περισσότερες απαιτούν αρκετό χρόνο για να πραγματοποιηθούν, όπως επίσης να απαντάει σε κατά μέσο όρο 50 τηλεφωνικά και 20 εντός του καταστήματος σε διάφορα αιτήματα πολιτών (αναζητήσεις δεμάτων, ανάλυση λογαριασμών κλπ) όπως και να πρέπει να διαβάζει και να απαντά σε μεγάλο αριθμό e-mail. Επιπλέον θα πρέπει να εκτελεί και χρέη του πρακτορείου Αγγελοκάστρου όπου εποπτεύεται οικονομικά και διαχειριστικά από τα ΕΛΤΑ Αιτωλικού και συγχρόνως να εκτελεί και χρέη προϊσταμένου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των ΕΛΤΑ Αιτωλικού γίνεται η πληρωμή πάνω από 1.000 συνταξιούχων στην ευρύτερη περιοχή.

Όλο αυτό το βάρος πλέον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το μισό προσωπικό που απομένει στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Αιτωλικό με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη σημαντικές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πελατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθυστέρηση στις διανομές μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις επτά ημέρες.

Η άρση των τοπικών περιορισμών των δύο διανομέων και η αποζημίωση όλων των χιλιομέτρων που θα χρειαστεί να καλύψουν εντός της ημέρας στο δρομολόγιο τους, καθώς επίσης και η προσθήκη ενός ακόμη εργαζόμενου στο κατάστημα θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση.