Πρωτοφανής αντιπαράθεση Φαρμάκη – Κατσιφάρα για το Πανεπιστήμιο

Στον απόηχο των πρώτων αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Πατρών και πριν υπάρξει -ακόμη τουλάχιστον- νομοθετικού χαρακτήρα (Προεδρικό Διάταγμα) παρέμβαση για περαιτέρω αλλαγές, όπως οι μεταφορές Τμημάτων, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας το θέμα επανήλθε μετά τις αντιδράσεις, που καταγράφονται τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην Ηλεία. Τόσο από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής όσο και από τις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η υπόθεση Πανεπιστήμιο δεν έχει κλείσει…

Η συζήτηση στιγματίστηκε από τη σχεδόν πρωτοφανή αντιπαράθεση ανάμεσα στο νυν και πρώην Περιφερειάρχη για την όλη διαχείριση του θέματος από την πλευρά της Περιφέρειας. Ο Απ. Κατσιφάρας υπογραμμίζοντας ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η μόνη Περιφέρεια στην οποία κλείνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα, τόνισε ότι ο Νεκτ. Φαρμάκης έφερε αρνητικά αποτελέσματα για την περιοχή, εκτιμώντας πως ούτε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό απέδωσε κάτι από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έκλεισε την πόρτα στον Περιφερειάρχη παρότι εκείνος είχε εξοπλιστεί από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Πριν μούγκα και τώρα σημαία…»

Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης, απαντώντας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η δυσάρεστη εξέλιξη της συγχώνευσης – κατάργησης Τμημάτων και θα συνεχίσει για να ανατραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη. Υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια όλο το προηγούμενο διάστημα είχε την πρωτοβουλία στο θέμα κάνοντας διάλογο με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αρχή γενομένης αυτό το κοινό ανακοινωθέν με την τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου και τους δημάρχους της περιοχής των Ιανουάριο του 2020. Απαντώντας στο Απ. Κατσιφάρα είπε ότι κάποιοι αρέσκονται να παίζουν το μουντζούρη και επέκρινε οξύτατα τη αλλαγή στη στάση του ως Περιφερειάρχη, όταν το 2019 ψηφίζονταν ο νόμος Γαβρόγλου και τώρα, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος Γαβρόγλου δεν συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από επιμονή της τότε Περιφερειακής Αρχής.

«Ζητάτε τώρα τα ρέστα και υπηρετήσατε την καταστροφή… Πότε πήγατε στον Πρωθυπουργό για το Πανεπιστήμιο; Πότε διαφωνήσατε με τις κυβερνητικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Πότε βάλατε τη σημαία της Δυτικής Ελλάδας, πάνω από τη πολιτική σημαία ή τη σημαία των προσωπικών σας στρατηγικών; Πριν μούγκα και τώρα σημαία…» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης σε έντονο ύφος και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα γίνει νεροκουβαλητής κανενός. «Λέω τα ίδια πριν και μετά και την υπόθεση Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο δεν τη παρατάω» είπε ο Νεκτ. Φαρμάκης.