Προχωρά η διαδικασία για την 6άστερη τουριστική επένδυση στην Πογωνιά

Προχωρά η διαδικασία για την αδειοδότηση της στρατηγικής τουριστικής επένδυσης Varko Bay Resort 107 εκ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία, στη θέση Βαρκό κοντά στην Πογωνιά του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποίησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, προκειμένου να κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους σχόλια και παρατηρήσεις ενός 20 ημερών.

Η ΣΜΠΕ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την περιοχή στην οποία θα λάβει χώρα το επενδυτικό έργο.

Το προφίλ της επένδυσης

Το έργο αφορά τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε έκταση 182 στρεμμάτων, στη θέση Βαρκό, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, συνολικής δυναμικότητας 580 κλινών.Περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 121 δωματίων καθώς και 43 τουριστικές (επιπλωμένες) κατοικίες.Το ξενοδοχείο μάλιστα έχει ήδη κλείσει με σήμα της αλυσίδας Accor. Συγκεκριμένα, θα αποτελεί το δεύτερο ξενοδοχείο Banyan Tree στην Ευρώπη (μετά το Angsana Corfu στην Κέρκυρα). Το σήμα Banyan Tree έχει ήδη 27 ξενοδοχεία σε 11 χώρες σε όλο τον κόσμο.Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν επίσης μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού έως 29 σκαφών, spa καθώς και ελικοδρόμιο / πεδίο προσγείωσης.Το spa θα δημιουργηθεί σε περιοχή της έκτασης που υφίσταται μια φυσική κοιλότητα και θα είναι υπόσκαφο. Γύρω από το spa θα αναπτυχθούν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας μια υποενότητα δωματίων στο βόρειο τμήμα της έκτασης.

Κατά τη φάση της κατασκευής θα δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας θα δημιουργηθούν 30 θέσεις μόνιμης και 320 θέσεις εποχιακής εργασίας. H επένδυση ανέρχεται σε 107,4 εκ. ευρώ και φορέας της είναι η εταιρεία RND Investments Greece. Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει υπαχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων ήδη από τον Ιούλιο του 2020. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία RND Investments Greece, στην οποία συμμετέχουν ολλανδικά κεφάλαια, ενώ η λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας προβλέπεται στις αρχές του 2024.

Πολυτέλεια από την Ασία

Τη διαχείριση της εν λόγω επένδυσης θα αναλάβει το brand Βanyan Τree του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, το οποίο και έχει παρουσία σε 11 χώρες με 27 ξενοδοχεία στο σύνολό τους.
Ο όμιλος Accor, με δυναμική παρουσία στη χώρα μας, κατέχει 39 brands, κλιμακούμενα από οικονομικά έως πολυτελή, και διαχειρίζεται συνολικά 5.100 ξενοδοχεία σε περισσότερες από 100 χώρες.
Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στο Βαρκό της Πογωνιάς θα είναι η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ευρώπη του brand Banyan Tree Hotels and Resorts, καθώς η πολυτελής ασιατική εταιρεία φιλοξενίας έχει ήδη αφιχθεί στην Κέρκυρα με το Angsana Corfu στις Μπενίτσες.Η premium αλυσίδα των Banyan Tree έχει προχωρήσει σε στρατηγική συμφωνία με την Accor εδώ και μια πενταετία.

Ήπια ανάπτυξη

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.), υλοποιείται με ήπιους όρους και περιορισμούς δόμησης, χωρίς αιτούμενες ουσιαστικές αποκλίσεις και ενόψει και του ήπιου τουριστικού χαρακτήρα του δεν εξαντλούνται τα επιτρεπόμενα μεγέθη δόμησης.

«Συγκεκριμένα επιλέγεται σ.δ. 0,15 αντί του επιτρεπόμενου 0,20, και π.κ. 20% αντί του επιτρεπόμενου 50%. Περαιτέρω, επιλέγεται ως τυπική απόκλιση, η δημιουργία φυτεμένων δωμάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην προσαρμογή των εγκαταστάσεων στο υψηλής ποιότητας φυσικό τοπίο, υιοθετώντας τις αρχές του βιοκλιματικού (αρχιτεκτονικού) σχεδιασμού και αυξάνοντας την αισθητική αξία του συνόλου της τουριστικής εγκατάστασης», επισημαίνεται.

πηγή : bizness.gr και ot.gr