500.000€ από το ΥΠΕΣ στο Δήμο Αγρινίου για αποκαταστάσεις από τη θεομηνία

Με το ποσό των 500.000€ επιχορηγήθηκε ο Δήμος Αγρινίου με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν στην περιοχή από τη θεομηνία που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αγρινίου αποδέχθηκε με απόφασή της τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγρινίου βρίσκεται σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας μετά σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε το αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται τις αποκαταστάσεις των ζημιών που σημειώθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σχεδόν το σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν κατά κύριο λόγο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας από την ορεινή Ναυπακτία έως τον ορεινό Βάλτο, αλλά και σε υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα. Σε σχέση πάντως με την ένταση του φαινομένου οι ζημιές «περιορίστηκαν» κυρίως σε δημόσιες υποδομές, ενώ χάρις τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες ήταν ελάχιστες σε σχέση με το παρελθόν. Μολαταύτα ο λογαριασμός… έφτασε στα 9,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό από μόνο αρκεί για να αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, τις σημαντικές της επιπτώσεις, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για μεγάλες προληπτικές παρεμβάσεις, με χαρακτήρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και όχι αποκατάστασης των βλαβών, που κάθε φορά σημειώνονται.