“Tρέχει” να ωριμάσει το Επιχειρηματικό Πάρκο ο Δήμος Αγρινίου

Μέχρι το Υπουργείο να «τρέξει» τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ο Δήμος Αγρινίου θα έχει ώριμο φάκελο όχι απλώς για την παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο, αλλά και για την απορρόφηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, με στόχο την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Αγρινίου, προχώρησε ο δήμος Αγρινίου.

Μάλιστα η κατάθεση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου, ενώ ο προϋπολογισμός της δαπάνης ανέρχεται σε 310.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου.
Να σημειωθεί ότι, η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου αποτελεί χρόνια διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και του Δήμου Αγρινίου τα τελευταία χρόνια με το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου να βάζει το θέμα ψηλά στην ατζέντα και να διεκδικεί τη παραχώρηση δημόσιας έκτασης στην περιοχή του Αγγελοκάστρου κοντά στο σημείο, όπου προβλέπεται η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου.

Γιατί τώρα

Καίτοι λοιπόν η στόχευση προϋπάρχει προκύπτει ένα ερώτημα γιατί τώρα ο Δήμος Αγρινίου προχωρά στην κίνηση αυτή. Η απάντηση σε αυτό έχει κάνει κυρίως με το timing του πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού. Μόλις πριν λίγους μήνες (το Δεκέμβριο του 2020) εγκρίθηκε ο χωροταξικός σχεδιασμός της Δυτικής Ελλάδας, ενώ έστω και με καθυστέρηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά τα περίπου 1.100 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) σε όλη τη χώρα με το Δήμο Αγρινίου να έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα ΤΠΣ Αγρινίου και Αγγελοκάστρου, ακριβώς για να επιλυθεί το χωροταξικό ζήτημα που ανακύπτει και έτσι να τεκμηριωθεί ακόμη περισσότερο το αίτημα για παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο. Μάλιστα εντελώς συμπτωματικά στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις τεχνικές προδιαγραφές των μελετών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Στο πρώτο πακέτο δημοπρατήσεων που θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα δεν θα περιλαμβάνεται καμία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει να έρθει, προβλέπεται πιθανότητα μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Στασινό, το αργότερο έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα έχουν προκηρυχθεί όλες τις μελέτες και έως τα μέσα του 2022 θα έχουν ανατεθεί. Έως τότε ο Δήμος Αγρινίου θα είναι σχεδόν έτοιμος όχι απλώς για την παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο, αλλά και για την αξιοποίησή της πιθανότητα μέσα από κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ.

Θετική γνωμοδότηση υπάρχει ήδη

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της παραχώρησης της έκτασης στο Αγγελόκαστρο σε σχέση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό είναι περισσότερο τυπικό, αφού ο Δήμος Αγρινίου έχει εδώ και καιρό στη διάθεσή του έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας προς το Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο προκύπτει ότι η θετική γνωμοδότηση για την παραχώρησή, ενώ διευκρινίζεται σε αυτό ότι η έκταση βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ Α.Ε. και δεν υφίσταται μίσθωση ή παραχώρηση και είναι ελεύθερο προς αξιοποίηση. Εξάλλου η επιλογή εκτός Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου θα δώσει λύση στις παρωχημένες προβλέψεις του υφιστάμενου Γ.Π.Σ. Αγρινίου, που προβλέπει τη δημιουργία δύο Επιχειρηματικών Πάρκων σε περιοχές ιδιωτικών εκτάσεων, οι οποίες γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό, γεγονός που αποτρέπει την ανάπτυξη υποδοχέων σ’ αυτές, ενώ ένα ακόμη μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος απόκτησης και διαχείρισης – πολεοδόμησης αυτών των ιδιωτικών εκτάσεων.

Με ίδιους πόρους το κόστος

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο Δήμος Αγρινίου δεσμεύει αυτή την εποχή, που η πανδημία έχει επηρεάσει και τα οικονομικά των Δήμων, ένα μεγάλο κονδύλι (περίπου τόσο στοίχησαν οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν πρόσφατα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης) για την ωρίμανση του φακέλου του Επιχειρηματικού Πάρκου, είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο….

Τι θα κάνει ο Τεχνικός Σύμβουλος
Μεταξύ άλλων θα τεκμηριώσει το αίτημα για παραχώρηση του χώρου στο Αγγελόκαστρο

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην παροχή όλων των απαραίτητων εργασιών – υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για τη δημιουργία όλου του υλικού που επιβάλλεται από την κείμενη νομοθεσία για την κατάρτιση του Φάκελου Αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Αγρινίου. Επιπλέον όμως περιλαμβάνονται και εργασίες – υπηρεσίες για τη διαχείριση όλων των αναγκαίων διεργασιών για τη διασφάλιση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο, που διεκδικεί ο Δήμος Αγρινίου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπως η εκπόνηση έκθεσης συμπερασμάτων ελέγχου συμβατότητας της έκτασης του, με αναλυτική τεκμηρίωση όλων των στοιχείων που αφορούν σε νομικά, πολεοδομικά, χωροταξικά, ιδιοκτησιακά και άλλα δεδομένα. Αυτά τα δύο ουσιαστικά θα τεκμηριώσουν ακόμη περισσότερο το αίτημα του Δήμου Αγρινίου για παραχώρηση της έκτασης.

Από εκεί και πέρα περιλαμβάνονται ακόμη στις εργασίες του Τεχνικού Συμβούλου η κατάρτιση του «Οδικού Χάρτη» για τη Σύσταση Φορέα – Εταιρείας Ειδικού Σκοπού ή του φορέα υπό σύσταση κατά την κείμενη νομοθεσία, η εκπόνηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου ίδρυσης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου Αγρινίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας (ενδεικτικά : έκθεση σκοπιμότητας, χρηματοδοτική ανάλυση και τεκμηρίωση του έργου κ.λπ) και η κατάρτιση πλήρους φακέλου αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΠ) Αγρινίου.