Ερώτηση Γ. Βαρεμένου στη Βουλή: Να μην κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στον Αστακό

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρέμβει ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να ανακαλέσει την απόφασή της να κλείσει το υποκατάστημά της στον Αστακό.Αυτό αναφέρει ο βουλευτής κ. Γιώργος Βαρεμένος σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, μεταφέροντας την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια της Πειραιώς.

Μία τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποηθεί επανειλημμένα με τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες μιάς ευρύτερης περιοχής, που είναι γεωγραφικά απομονωμένη και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα για να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία περιοχή πουτο καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη τράπεζα έχει συμμετοχή στο επενδυτικό σχέδιο του Πλατυγυαλιού, και με αυτή της την απόφαση ακυρώνει τα μεγάλα λόγια περί επενδυτικού πόλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας η πληροφορία ότι επίκειται το κλείσιμο του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς. Το σύνολο της τοπικής κοινωνίας -Δήμος, Κοινότητες και φορείς της περιοχής- είναι οργισμένοι για το κλείσιμο του τελευταίου τραπεζικού καταστήματος που λειτουργεί στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ μάλιστα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρχει κανένας Δήμος στη Χώρα που να μην εξυπηρετείται τραπεζικά, σήμερα μαθαίνουμε ότι κλείνει το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας που λειτουργεί στον Δήμο Ξηρομέρου.

Η διοίκηση της Πειραιώς, μιάς τράπεζας πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένης με χρήματα του ελληνικού λαού, γνωρίζει πολύ καλά ότι αποτελεί την διάδοχο κατάσταση της Αγροτικής και εξ αυτού προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις της προς τους κατοίκους μιάς κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής. Επίσης, συμμετέχει στην διαπραγμάτευση για την πώληση του Πλατυγυαλίου (εκτός και αν πρόκειται για προπαγανδιστικό πυροτέχνημα), προκειμένου να γίνει μία μεγάλη επένδυση για μαρίνα megayachts. Κι παρ’ όλα αυτά κλείνει το υποκατάστημα! Το οποίο μάλιστα στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα της τράπεζας, οπότε δεν υπάρχει καν το επιχείρημα της εξοικονόμησης δαπανών.
Ο Αστακός είναι γεωγραφικά απομονωμένος,μακριά από κάποιο αστικό κέντρο, καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση με διάσπαρτα χωριά και δεν αντέχει ούτε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα κατάστημα τράπεζας για να εξυπηρετεί τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις. Ειδικά δέ το καλοκαίρι είναι κόμβος για την επικοινωνία με νησιά του Ιονίου και ο πληθυσμός του αυξάνεται σημαντικά τους θερινούς μήνες.

• Επειδήτα μεγάλα λόγια περί του Αστακού ως στρατηγικού επενδυτικού πόλου πρέπει να υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές, ειδάλλως φαντάζουν σαν επικοινωνιακές πομφόλυγες;
• Επειδή σύσσωμοι οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Αστακού απαιτούν να μην κλείσει το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς,
Ερωτώνται οι κ.κ.υπουργοί:
• Η κυβέρνηση σκοπεύει να επισημάνει στην διοίκηση της Τράπεζας ότι η πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου της, ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας με αναπτυξιακές προοπτικές, σπέρνει απαισιοδοξία για το μέλλον, σε μια κοινωνία πολλαπλά χτυπημένη από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, και σκοπεύει να την πιέσει να ανακαλέσει αυτήν την απόφασή της;

Ο ερωτών βουλευτής
Βαρεμένος Γεώργιος