Γιατί το αεροδρόμιο του Αγρινίου υπάγεται στην Μονάδα του Αράξου – Τι απαντά το Υπουργείο Άμυνας

Τους λόγους για τους οποίους το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου και το Κλιμάκιο Φύλαξής του υπάγεται στη 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο εξήγησε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής σημείωνε ότι «λόγω της υποστήριξης του Κλιμακίου Φύλαξης Αγρινίου από μονάδες που εδρεύουν σε απόσταση άνω των 100 km, δημιουργείται μια εικόνα εγκατάλειψης της εν λόγω Μονάδας, με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της να είναι παραμελημένες και να μην πραγματοποιείται η προβλεπόμενη αποψίλωση για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς». Μάλιστα η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει αναστάτωση στους υπηρετούντες στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με συναδέλφους τους που υπηρετούν σε άλλες Μονάδες και μέσω των Ενώσεών τους εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους.

Στη γραπτή απάντηση του Υπουργού Άμυνας που περιήλθε σε γνώση του ΑγρίνιοCulture.gr επισημαίνεται ότι η μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή της 116 ΠΜ παρέχει καλύτερη εφοδιαστική υποστήριξη και έλεγχο των υπό απόθεση υλικών», ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο από την 116 ΠΜ, για το Κλιμάκιο Φρούρησης Α/Δ Αγρίνιου, που να αναφέρει ζητήματα σχετικά με τη στελέχωση ή την αδυναμία υλοποίησης του έργου του Κλιμακίου.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Άμυνας :
Το έτος 2017, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, η φύλαξη του Α/Δ Αγρίνιου ανατέθηκε στην 31η ΜΕΕΔ και, κατά συνέπεια, τα οργανωτικά στοιχεία του Φυλακίου Α/Δ Αγρίνιου δεν συμπεριλήφθηκαν στα οργανωτικά στοιχεία της ΜΥ FOΒ Aktion.
Εντούτοις, οι μεταβολές υπαγωγής της 31ης ΜΕΕΔ, κατέστησαν μη εφικτή την εμπλοκή της Μοίρας στη φύλαξη του Α/Δ Αγρίνιου, και ως εκ τούτου, προέκυψε εκ νέου η ανάγκη ανάθεσης της φρούρησης του Α/Δ Αγρίνιου σε Φορέα – Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Οι γειτνιάζουσες Μονάδες της ΠΑ, στις οποίες θα μπορούσε να υπαχθεί το εν λόγω Κλιμάκιο Φύλαξης, είναι η ΜΥ FΟΒ Aktion και η 116 ΠΜ.

Ειδικότερα, η επιλογή της ΜΥ FΟΒ Aktion, που χωροταξικά ανήκει στον ίδιο νομό, θα διασφάλιζε τη συνέχεια της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ η επιλογή της 116 ΠΜ παρέχει:
● Καλύτερη εφοδιαστική υποστήριξη και έλεγχο των υπό απόθεση υλικών.
● Υπαγωγή του Κλιμακίου Φύλαξης Α/Δ Αγρίνιου, στη Μοίρα Άμυνας Φρούρησης (ΜΑΦ) της 116ΠΜ, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται απαίτηση οργανωτικής αναβάθμισης, της αντίστοιχης επιστασίας της ΜΥ FΟΒ Aktion, η οποία είναι επιπέδου Διμοιρίας.

Το ΓΕΑ, λοιπόν, έκρινε ως βέλτιστη λύση την πλήρη υπαγωγή του εν λόγω Κλιμακίου Φύλαξης στην 116 ΠΜ, έχοντας ως γνώμονα τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των μέσων και την εξοικονόμηση πόρων, με δεδομένα -2- τη δύναμη του προσωπικού, τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες της ΠΑ. Αναφορικά με τη στελέχωση του Κλιμακίου Φρούρησης Α/Δ Αγρίνιου σε στρατιωτικό προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη και την υπάρχουσα δύναμη, το υφιστάμενο προσωπικό υπερκαλύπτει τις ανάγκες, σύμφωνα με τον ισχύοντα Πίνακα Οργανώσεως Υλικού, και συνεπώς δεν κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυσή του με οπλίτες θητείας.

Περαιτέρω, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο από την 116 ΠΜ, για το Κλιμάκιο Φρούρησης Α/Δ Αγρίνιου, που να αναφέρει ζητήματα σχετικά με τη στελέχωση ή την αδυναμία υλοποίησης του έργου του Κλιμακίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, διαρκής στόχος της ΠΑ είναι η αναδιοργάνωση των δομών της, ούτως ώστε, να φέρει εις πέρας την αποστολή της, επιτυγχάνοντας την αξιοποίηση του δυναμικού της, έμψυχου και υλικού, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.