Τέταρτη η Δυτική Ελλάδα σε αιολική ισχύ

Τα στατιστικά που ανακοίνωσε αυτές τις μέρες η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 4.374 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021. Με βάση τη στατιστική, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 συνδέθηκαν στο δίκτυο 97 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 260,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος 260 εκατ. ευρώ περίπου. Αυτό αποτελεί αύξηση 6,3% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Δυτική Ελλάδα έρχεται τέταρτη στην κατάταξη με 370ΜW εγκαταστημένη ισχύ. Τόσο αυτό το στατικό, όσο και η γενικότερη εικόνα που υπάρχει τουλάχιστον από τις τελευταίες αρνητικές γνωμοδοτήσεις που μοιράζουν οι Δήμοι της περιοχής και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε νέους αιολικούς σταθμούς, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το αιολικό δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας είναι σχεδόν κορεσμένο. Πέρα φυσικά από το αναντίρρητο γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση του χωροταξικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξάλλου ερχόμενος κανείς στην Αιτωλοακαρνανία και περνώντας της γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, από την εικόνα στην περιοχή της Ναυπακτίας θα διαπιστώσει κανείς ότι μάλλον δεν χωρούν άλλες ανεμογεννήτριες, καθώς οι αιολικοί σταθμοί πλέον απαντώνται σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.