Εργατικό Κέντρο Αγρινίου : Χωρίς μείωση ωραρίου οι σχολικές καθαρίστριες, τα έξοδα θα καλυφτούν από το δήμο

Το Ε.Κ.Α και το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων πραγματοποίησαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο παιδείας X. Ζαρκαβέλη τη Δευτέρα 23/8/2021 για θέματα που αφορούν τις καθαρίστριες σχολικών κτιρίων και την καθαριότητα των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.

Στη συνάντηση τέθηκε ζήτημα να μην υλοποιηθεί η εγκύκλιος του υπουργείου που ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία, αυξάνει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης προσθέτοντας τη δυνατότητα 2ωρης εργασίας πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών μονάδων. Άμεσο αποτέλεσμα, πέρα των άλλων, είναι η μείωση του εργατικού μισθού. Τέθηκε επίσης το πάγιο αίτημα για πλήρες ωράριο όλων των καθαριστριών, για προσλήψεις καθαριστριών για να καλύπτουν επαρκώς όλες τις σχολικές μονάδες, να σταματήσει η ομηρία, άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών μιας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου “ο κ. Ζαρκαβέλης στα αιτήματα απάντησε ότι ο δήμος δε θα προχωρήσει σε μείωση ωραρίου και θα ισχύσει το περσυνό καθεστώς και τα έξοδα θα καλυφτούν από το δήμο. Θα πραγματοποιηθούν 4 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και το δυναμικό θα είναι 54 πλήρους ωραρίου και 61 μερικής απασχόλησης, σύνολο 115. Για τα υπόλοιπα αιτήματα απάντησε ότι ο δήμος δεν μπορεί να τα λύσει γιατί άπτονται της κεντρικής εξουσίας.”

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το σωματείο των σχολικών καθαριστριών με κοινή τους ανακοίνωση “καλούν όλους τους εργαζόμενους στο δήμο μαζί με τους καθηγητές, δασκάλους, τους γονείς να δυναμώσουν τον αγώνα τους για πλήρη, σταθερή δουλειά. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες της ομηρείας που ζουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι στις σχολική καθαριότητα.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία και να δώσει κονδύλια στους δήμους για την υλοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων για ασφαλή και καθαρά σχολεία.
Να παρθούν μέτρα με ευθύνη τους κράτους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με ασφάλεια με μέτρα προστασίας για όλους – μαθητές , εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους – δυο test την εβδομάδα για όλους με έξοδα καλυμμένα από το κράτος. Να μη γίνει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρόσχημα για αναστολή εργασίας και απολύσεις.”