Πέντε χρόνια για την ωρίμανση του έργου του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

Χρειάστηκαν τελικά πέντε χρόνια για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Ήταν το καλοκαίρι του 2016 όταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την ΔΕΠΑ για την προώθηση του έργου «Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», με πρώτο και βασικό βήμα την εκπόνηση μελέτης που τεκμηρίωνε την βιωσιμότητα του έργου και με βάση αυτή την εξέλιξη η Δυτική Ελλάδα περιελήφθη στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ (μέσω της ΔΕΔΑ Α.Ε.) για επέκταση των δικτύων της.
Το Δεκέμβριο του 2018 εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ποσό 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, λίγο αργότερα τον Ιανουάριο του 2019 ο τότε Υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης συμμετείχε σε σύσκεψη στην Πάτρα για τη διερεύνηση των περιοχών όπου θα γίνει η εγκατάσταση των δεξαμενών, αλλά και οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ωρίμανση του έργου, ενώ τότε τα στελέχη της ΔΕΔΑ μιλούσαν για δημοπράτηση εντός του 2019 και για τις πρώτες συνδέσεις μέσα στο 2020.

Τελικά όμως η ωρίμανση του έργου αποδείχθηκε δυσκολότερη και χρειάστηκε πέντε χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο σήμερα να ενταχθεί επιτέλους το έργο στο ΕΣΠΑ. Ενώ στο μεσοδιάστημα ουσιαστικά ο αρχικός σχεδιασμός τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού πλέον προβλέπονται περισσότερες συνδέσεις. Πέντε χρόνια, απλώς για να βγει η Δυτική Ελλάδα από την ενεργειακή απομόνωση και όχι φυσικά για να αποκτήσουν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρόσβαση στο φυσικό αέριο.