Στο 42% η εμβολιαστική κάλυψη της Αιτωλοακαρνανίας

Περίπου 6% των Αιτωλοακαρνάνων εμβολιάστηκαν εκτός νομού

Καθώς η “πίεση” προς τους ανεμβολίαστους αυξάνει, αφού αποκλείονται από μια σειρά δραστηριοτήτων, έχει ενδιαφέρον να προσέξει κανείς το σημείο της “εκκίνησης” της εμβολιαστικής προσπάθειας ενόψει του φθινοπώρου και ενόψει ένος “δύσκολου”, όπως προεξοφλείται από τους περισσότερους, χειμώνα. Ταυτόχρονα οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έχει λόγω των μεταλλάξεων μετακινηθεί προς τα πάνω, δηλαδή σε ποσοστά άνω του 80%, πράγμα που δικαιολογεί σε συνδυασμό με τις μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε κάποιες μεταλλάξεις, την εκτίμηση του “δύσκολου” χειμώνα, αφού πλέον το τείχος ανοσίας φαντάζει όλο και περισσότερο όνειρο θερινής νυκτός.

Στο σύνολο της χώρας η εμβολιαστική κάλυψη της μιας δόσης έχει φτάσει στο 56,32%, ενώ στο 53,66% ανέρχονται οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Στην Αιτωλοακαρνανία, με βάση τα νεότερα στοιχεία στις 24/8, η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης είναι στο 42,07%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί αφορούν το 40%, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 84.510 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία των εμβολιαστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η εικόνα είναι καλύτερη με βάση τη διαθέσιμη πληροφορία των διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή συνυπολογίζοντας και Αιτωλοακαρνάνες που ενδεχομένως εμβολιάστηκαν στον εκτός νομού τόπο εργασίας τους. Με βάση αυτά τα ποσοστά η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης φτάνει το 48,10%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 45,95% του τοπικού πληθυσμού. Τούτο σημαίνει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 6%, δηλαδή περίπου 12.000 Αιτωλοακαρνάνες έχουν εμβολιαστεί σε εμβολιαστικά κέντρα εκτός νομού.

Ενώ εντελώς ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι χθες 24/8 οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία δεν ξεπέρασαν τους 500, με την πλειοψηφία τους να αφορούν τους εμβολιασμούς της α’ δόσης και μόνο 174 από τους 424 να αφορούν τους εμβολιασμούς δεύτερης δόσης.