Καπναποθήκες Ηλιού : Εμμονική απόφαση του ΥΠΠΟ για τη διατήρηση ενός ερειπίου

Πιθανότητα διάσωσης και αξιοποίησης του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού «βλέπει» το Υπουργείο Πολιτισμού, εκεί που δεν βλέπει κανείς μια τέτοια προοπτική.

Ένα ακόμη τμήμα της στέγης του ιστορικού, αλλά ετοιμόρροπου, κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού στο Αγρίνιο κατέρρευσε πριν από περίπου ένα χρόνο, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια αρμόδια επιτροπή του Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει σε αυτοψία στο χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο και να αποφανθεί για την κατεδάφισή του εν όλω ή εν μέρει.

Το πόρισμα και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων έφεραν μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση (προ μηνός περίπου) της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η καθαίρεση του ανατολικού τοίχου του κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού. Αντίθετα το Υπουργείο Πολιτισμού τάσσεται όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση «υπέρ της σύνταξης, από το φερόμενο ιδιοκτήτη, μελέτης άμεσης προσωρινής αντιστήριξης της ανατολικής φέρουσας τοιχοποιίας, ενόψει μελλοντικής μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2002 (!) είναι χαρακτηρισμένο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο το κτίριο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα…Η επικινδυνότητα του κτιρίου τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει αρκετά την τοπική κοινωνία, αφού -κακά τα ψέματα- η οποιαδήποτε συζήτηση περί αξιοποίησης – ανακατασκευής του διατηρητέου κτιρίου είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια επί της ουσίας ανεδαφική, μιας και το κτίριο έχει καταρρεύσει σχεδόν κατά το ήμισυ.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, από τη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού είναι αρκετά. Πρώτα απ’ όλα που βλέπει το Υπουργείο τη μελλοντική αποκατάσταση του κτιρίου, όταν για κάτι τέτοιο στη τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα το κτίριο απαιτούνται δεκάδες εκατομμυρίων…. Δεύτερον, ποιος είναι ο φερόμενος ιδιόκτητης… Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιοκτήτης του κτιρίου. Το Διοικητικό Εφετείο Πατρώνδεν συμφώνησε με τη διάλυση του Ιδρύματος που προβλέπονταν από τη διαθήκη Ηλιού και έχει υποδείξει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα πρέπει να συνταχθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή, όταν επισυμβεί, αναμένεται να δώσει τέλος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού είχε αποφασίσει την υποστήλωση του κτιρίου με σωστικές επεμβάσεις. Μάλιστα, είχε εκδοθεί το 2015 και σχετική υπουργική απόφαση, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ…

Επίσης και ακόμη παλαιότερα το 2004 είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η καθαίρεση τμήματος της τοιχοποιίας της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, καθώς επίσης και της διώροφης μεταγενέστερης προσθήκης και της επισκευής του υπόλοιπου κτηρίου, ωστόσο δεν έγινε τίποτα.

Όπως γενικότερα δεν έγινε τίποτα από το 2002 (!) που το κτίριο των Καπναποθηκών Ηλιού είναι χαρακτηρισμένο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο το κτίριο και έκτοτε αφέθηκε στην τύχη του.