O Δήμος Αγρινίου καλύπτει το κενό του Κράτους για την καθαριότητα των σχολείων

Με 180.000 ευρώ από τα ίδια έσοδα

Μετά από πολλούς μήνες συνεδρίασε χθες ξανά δια ζώσης το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Προσφάτως με σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ επετράπη στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να συνεδριάζουν δια ζώσης με κάποιους λίγους βέβαια περιορισμούς. Η συνεδρίαση ήταν «μεικτή», καθώς κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού η δια ζώσης παρουσία επιτρέπονταν για τους εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. Στην εκτός ημερήσιας διάταξη συνεδρίαση ετέθηκε πληθώρα ερωτημάτων και προτάσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο στάδιο διήρκεσε περίπου τρεις ώρες!

Πολλά θα μπορούσε να ξεχωρίσει κανείς από τη διαδικασία αυτή. Εκείνο όμως που ίσως έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η επαναδιατύπωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής της δέσμευσης πως έχουν έχουν κάνει αιτήσεις για εγγραφή στα δημοτικά ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς θα εγγραφούν, είτε πήραν, είτε όχι, voucher.

Γ. Παπαναστασίου : Το κράτος μας οφείλει 180.000 ευρώ για τις σχολικές καθαρίστριες

Στην ημερήσια διάταξη το πρώτο θέμα ήταν το ζήτημα της πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στάθηκε αρχικά στο γεγονός ότι δεν αντίθεση με πέρυσι όπου εντάσσονται στις σχολικές επιτροπές φέτος εντάσσονται στην υπηρεσία καθαριότητας, κυρίως όμως φέτος τα χρήματα από το Κράτος είναι λιγότερα. 180.000 ευρώ είναι σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου το ποσό θα δαπανήσει ο Δήμος Αγρινίου, προκειμένου φέτος να προσληφθεί ο ίδιος αριθμός σχολικών καθαριστριών συν πέντε επιπλέον. «Πήραμε μια γενναία απόφαση, που περνάει από το «κορμί» μας. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν από άλλες δράσεις του Δήμου Αγρινίου. Όμως το κράτος μας οφείλει αυτά τα χρήματα και πρέπει να μας τα δώσει. Έχουμε υπολογίσει στην ΚΕΔΕ ότι είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ αυτά που λείπουν από τη καθαριότητα των σχολείων» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους Δήμους οι Δήμοι με δικούς τους πόρους να καλούνται να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Κράτους. Ενώ αναφερόμενος και στο ζήτημα των σχολικών τροχονόμων τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους. Με έμφαση μάλιστα πρόσθεσε ότι «όποιος κι αν κυβερνά πρέπει να καταλάβει ότι τα σχολεία πρέπει να καθαρά και ασφαλή και πως χρειάζεται μόνιμο προσωπικό για αυτό».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Μ. Κατσιγιάννης εκπροσωπώντας το Σωματείο των Σχολικών Καθαριστριών μπορεί να αναγνώρισε την καλή διάθεση του Δήμου Αγρινίου, ωστόσο στάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος Αγρινίου πρέπει να σταθεί στο πλευρό των καθαριστριών διεκδικώντας το δικαίωμά τους να μονιμοποιηθούν και να αποκτήσουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού υπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπογράμμισε μάλιστα τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που διατηρούν σε ομηρία τους εργαζόμενους σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Ζήτησε μάλιστα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, να υπάρξει πλήρη κάλυψη όλων των θέσεων των καθαριστριών στα σχολεία.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξε ομόθυμα στήριξη των αιτημάτων των σχολικών καθαριστριών, αλλά και προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν αρκούν οι εκφράσεις συμπάθειας για τις σχολικές καθαρίστριες και τους σχολικούς τροχονόμους.