«Κόλλησαν» οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία : Μεγαλώνει η ψαλίδα από το πανελλαδικό ποσοστό

Δεν λένε να «ξεκολλήσουν» οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν καταγράφεται κάποια ώθηση στους εμβολιασμούς, όπως ενδεχομένως να περίμεναν κάποιοι… Οι εμβολιασμοί που γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία τις τελευταίες ημέρες μόλις που ξεπερνούν τους 400 ημερησίως, όμως με αυτό το ρυθμό η ψαλίδα με τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών, αντί να κλείνει ανοίγει.

Πλέον στο σύνολο της χώρας η εμβολιαστική κάλυψη της μιας δόσης έχει φτάσει στο 57,43%, ενώ στο 54,62% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Αυτά είναι τα νεότερα στοιχεία στον επιδημιολογικό χάρτη του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνίας αναφοράς 31/8.

Κατά 11,1% υστερεί η Αιτωλοακαρνανία

Η υστέρηση όμως της Αιτωλοακαρνανίας πλέον ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες καθώς από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία ανέρχονται στο 43,5%, δηλαδή 11,1% λιγότεροι από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης είναι στο 43,04%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί αφορούν το 40,55% του τοπικού πληθυσμού. Ωστόσο τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία των εμβολιαστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ του Υπουργείο Υγείας δίνει και ποσοστά με βάση τη διαθέσιμη πληροφορία των διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή συνυπολογίζοντας και Αιτωλοακαρνάνες που εμβολιάστηκαν εκτός νομού, είτε στον τόπο εργασίας τους, είτε στον τόπο προσωρινής κατοικίας τους. Εκεί η εικόνα είναι καλύτερη καθώς η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης φτάνει το 49,08%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 46,46% του τοπικού πληθυσμού. Ο μέσος όρος των ολοκληρωμένων εμβολιασμών, με βάση τα ποσοστά που δίνει το Υπουργείο διαμορφώνεται στο 43,5% και με αυτό το ποσοστό γίνεται η σύγκριση με τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Υπενθυμίζεται ότι η φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών είναι δεδομένη σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες οι εμβολιασμοί κυμαίνονται ημερησίως κοντά στους 25.000 στο σύνολο της επικράτειας.

Για τους ειδικούς, το τείχος ανοσίας θα πρέπει ενισχυθεί όσο γίνεται μέσα σε αυτό το μήνα, καθώς από τον Οκτώβριο, που θα ξεκινήσει να πέφτει η θερμοκρασία και οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, η πορεία της πανδημίας αναμένεται να είναι χειρότερη.

Επιπλέον με δεδομένο ότι οι νέες νοσηλείες αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει του χειμώνα εκτιμάται ότι φέρουν μεγαλύτερες ανάγκες για νέες νοσηλείες. Ήδη στο Νοσοκομείο Αγρινίου τις τελευταίες ημέρες στην κλινική covid ο αριθμός των νοσηλευομένων κυμαίνεται στους 20 περίπου.