16% πάνω το ΑΕΠ, μόνο 2% κάτω η ανεργία…

Τελικά η πανδημία μας έφερε πολλά παράδοξα. Τις προάλλες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στο β τρίμηνο αυξήθηκε κατά 16,2%. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης. Θα περίμενε κανείς μια τέτοια «έκρηξη» του ΑΕΠ να φέρει και μια ανάλογη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Τελικά όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Όσο το ΑΕΠ «έτρεχε» με 16%, η ανεργία μόλις και μετά βίας κατέφερε να συρρικνωθεί κατά 2% και να παραμείνει ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά την περίοδο που το ΑΕΠ αυξανόταν αλματωδώς – η ανεργία ήταν στο 17% τον Απρίλιο, στο 15,9% τον Μάιο και στο 15% το Ιούνιο.

Όσο και αν κάτι τέτοιο φαντάζει παράδοξο, κάτι το είχαν προβλέψει αρκετά νωρίς. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, για παράδειγμα είχε διατυπώσει φόβους για την εξέλιξη της ανεργίας όταν θα εξέλιπε ο «παραμορφωτικός φακός» των αναστολών συμβάσεων εργασίας, που ίσχυσαν στην περίοδο του lockdown.

Οι διαπιστώσεις του Ινστιτούτου μιλούσαν για υψηλό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και γι’ αυτό πρότεινε ότι θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστούν παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης.