Νοσοκομείο Αγρινίου : Χωρίς πόρισμα δεν ανοίγει η ΜΕΘ

Η προϋπόθεση που θέτει το ΔΣ του Νοσοκομείου για την επαναλειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου
Παρατείνεται το σήριαλ για την επαναλειτουργία της Μονάδας

Την απόφαση να μη συναινέσει στην επαναλειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Ως γνωστόν στα μέσα Ιουλίου η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αγρινίου ανέστειλε τη λειτουργία της με μία απόφαση, που επισήμως δικαιολογήθηκε ως προσωρινή αναστολή για την ετήσια συντήρηση, ωστόσο είναι προφανές, με δεδομένο ότι έχουν μεσολαβήσει δύο μήνες από την αναστολή λειτουργίας, ότι αυτή σχετίζεται με το σάλο που προκάλεσε πανελλαδικά το απόλυτο ποσοστό θνητότητας της Μονάδας κατά το επτάμηνο που εξυπηρετούσε αποκλειστικά ασθενείς covid.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε φημολογία για επαναλειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου στα τέλη Αυγούστου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όμως, με αποτέλεσμα το σημείο επανεκκίνησης να μετατεθεί -στη θεωρία και στις φήμες- για τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όμως ούτε αυτό θα συμβεί, αφού, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου αποφάσισε να μην συναινέσει στην επαναλειτουργία της μονάδας χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως γνώση του πορίσματος του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία) και χωρίς να εφαρμοστούν – ίσως αυτό είναι το σπουδαιότερο- οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτείνονται στο πόρισμα.

Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία είναι στα χέρια των αρμοδίων στα υψηλότερα κλιμάκια στην ιεραρχία της δημόσιας υγείας. Αυτό που λέει το ΔΣ του Νοσοκομείου με την τελευταία του απόφαση είναι απολύτως λογικό. Να εφαρμοστούν πρώτα όσα προτείνει ο ΟΔΙΠΥ ως γνωμοδοτικό όργανο και ακολούθως να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι όπως δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία της επαναλειτουργίας, έτσι δεν έχει ξεκαθαρίσει και το αν η ΜΕΘ Αγρινίου λειτουργήσει ξανά αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό ή αποκλειστικά για τη λοιπή νοσηρότητα.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση συνεχίζει να προβληματίζει την τοπική κοινωνία και ως προς το πότε θα επαναλειτουργήσει η Μονάδα και σε σχέση με τη βελτιωμένη εικόνα που θα πρέπει να παρουσιάσει, όταν επανεκκινήσει. Με δεδομένα μάλιστα τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία είναι σχεδόν βέβαιο –όσο κι αν όλοι το απεύχονται- ότι μοιραία οι ανάγκες για νέες νοσηλείες θα αυξηθούν ξανά το επόμενο διάστημα. Η επαναλειτουργία της Μονάδας λοιπόν με τις σωστές προϋποθέσεις είναι επιτακτική ανάγκη.