Εμβολιαστική κάλυψη με ρυθμούς χελώνας – 12% κάτω από το μέσο όρο η Αιτωλοακαρνανία

Κάτω από τους 30.000 ημερησίως παραμένουν οι εμβολιασμοί στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα η εμβολιαστική κάλυψη με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε από το 57,43% στο 58,64%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί αυξήθηκαν μόνο κατά 0,6%, από στο 54,62% στο 55,11%.

Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζουν να κινούνται και στην Αιτωλοακαρνανία οι εμβολιασμοί. Οι εμβολιασμοί που γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται περί τους 400 ημερησίως. Όμως με αυτό το ρυθμό η ψαλίδα με τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών, κάθε άλλο παρά κλείνει.

Τα νεότερα στοιχεία στον επιδημιολογικό χάρτη του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνίας αναφοράς 7/9 δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης φτάνει το 43,88% από 43,04% μια εβδομάδα πριν, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανήλθαν στο 40,98% από 40,55% μια εβδομάδα πριν. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία των εμβολιαστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο επειδή είναι δεδομένο ότι πολλοί Αιτωλοακαρνάνες που εμβολιάστηκαν εκτός νομού, είτε στον τόπο εργασίας τους, είτε στον τόπο προσωρινής κατοικίας τους, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι οι εμβολιασμοί αφορούν περίπου 44% του τοπικού πληθυσμού. Σε αυτό το ποσοστό περίπου αντιστοιχούν οι περίπου 93.000 Αιτωλοακαρνάνες που έχουν λάβει έστω μια δόση του εμβολίου. Μιλάμε δηλαδή πλέον για μια υστέρηση από το πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών κατά 12% περίπου.

Για τους ειδικούς, το τείχος ανοσίας θα πρέπει ενισχυθεί όσο γίνεται μέσα σε αυτό το μήνα, καθώς από τον Οκτώβριο, που θα ξεκινήσει να πέφτει η θερμοκρασία και οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, η πορεία της πανδημίας αναμένεται να είναι χειρότερη. Επιπλέον με δεδομένο ότι οι νέες νοσηλείες αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει του χειμώνα εκτιμάται ότι φέρουν μεγαλύτερες ανάγκες για νέες νοσηλείες.