Γιατί οι ανεμβολίαστοι ταλαιπωρήθηκαν για ένα rapid test

Το 10ευρω «στριμώχνει» όχι μόνο ανεμβολίαστους, αλλά εργαστήρια και τα φαρμακεία
Η αιτία για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τη Δευτέρα στους ανεμβολίαστους που ήθελαν να κάνουν το προβλεπόμενο rapid test

Με δυσκολία κατάφεραν προχθές, Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι στο Αγρίνιο να εξυπηρετηθούν από τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα φαρμακεία της περιοχής για να κάνουν το rapid test που προβλέπουν τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ. Εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και όσοι ενδεχομένως ήθελαν να μετακινηθούν χρειάστηκε να περιμένουν αρκετά για να κάνουν το προβλεπόμενο rapid test.

Σε σχέση με τα μικροβιολογικά εργαστήρια της περιοχής η εξήγηση για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την τιμή του rapid test, που διαμορφώνεται στα 10 ευρώ και αφήνει απειροελάχιστα περιθώρια κέρδους στους επαγγελματίας του κλάδου. Έτσι πολλά μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα επέλεξαν να μην μπουν στο «παιχνίδι», με αποτέλεσμα ο όγκος των ενδιαφερομένων να υποβληθούν σε rapid test -που είναι μεγάλος λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή μας- να κατευθυνθεί σε περίπου 10 ιδιωτικά εργαστήρια. «Είναι μία δουλειά με πολύ κόπο και πολύ μικρή αμοιβή», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους εργαστηριακούς γιατρούς στους οποίους απευθύνθηκε το ΑγρίνιοCulture.gr και πρόσθεσε με νόημα ότι «η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στο λαιμό τόσο στους ανεμβολίαστους με τα επαναλαμβανόμενα rapid test, που επωμίζονται το κόστος τους, όσο και σε εμάς με τη χαμηλή τιμή που επιβάλλει στο τεστ γνωρίζοντας όμως ότι σε κάποιο βαθμό είμαστε αναγκασμένοι να βάλουμε πλάτη και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, που αρκετοί από αυτούς είναι και τακτικοί μας πελάτες».

Πέραν τούτου θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Αγρίνιο τα περισσότερα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα είναι μικρά και η διεξαγωγή του rapid test απαιτεί χρόνο, απαιτεί τη δήλωση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα του gov.gr και απαιτεί φυσικά και την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας στον χώρο. Παράγοντες που και αυτοί με τη σειρά τους συνετέλεσαν στο να υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετά εργαστήρια του Αγρινίου ραντεβού για rapid test υπήρχαν κλεισμένα από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Ένας από τους εργαστηριακούς γιατρούς μας δήλωσε ότι βρίσκονταν στο εργαστήριο του από τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας!

Κάτι παρόμοιο ισχύει και τον κλάδο των φαρμακείων, όπου τη Δευτέρα, ένα μικρό ποσοστό τους στο Αγρίνιο πραγματοποιούσαν τεστ. Υπάρχει πάντως η εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.