Ανοικτή επιστολή της Όλγας Δασκαλή για τις φωτιές στο Κτήμα Πετούνη

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Για άλλη μια φορά χθες το βράδυ άναψε φωτιά στο Κτήμα Πετούνη. Η ατμόσφαιρα στην πόλη αποπνικτική. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι πυροσβέστες μας φτάνουν στα όρια τους, αφού καλούνται πάρα πολύ συχνά, όλα τα τελευταία χρόνια, να σβήσουν τη φωτιά στον «σκουπιδότοπό» μας. Ταλαιπωρείται το ανθρώπινο δυναμικό, φθείρεται ο εξοπλισμός κι αλίμονο, αν χρειαστεί να κληθούν ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση άλλου περιστατικού.

Σας στέλνω αυτή τη δημόσια επιστολή διότι πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οφείλουμε ΟΛΟΙ να αναλάβουμε τις ευθύνες μας! Από την πλευρά της Κοινότητας Μεσολογγίου έχουν γίνει εισηγήσεις, έχουν κατατεθεί προτάσεις, έχουν σταλεί έγγραφα, έχουν υποβληθεί ερωτήσεις στα δημοτικά συμβούλια, έχουν δαπανηθεί χρήματα για την απορρύπανση του σημείου και ωστόσο σήμερα, βρισκόμαστε και ΠΑΛΙ στο σημείο ΜΗΔΕΝ.

Από την αρχή της θητείας μας έχουμε προτείνει:
α) την αυστηρή απαγόρευση και την άμεση διακοπή ρίψης παντός είδους απορριμμάτων στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται μάλιστα σε περιοχή NATURA,
β) την άμεση επιχωμάτωση και απορρύπανση του χώρου,
γ) την τοποθέτηση καμερών στον εξωτερικό χώρο του βιολογικού καθαρισμού,
δ) την τοποθέτηση ειδικής μπάρας στην είσοδο του κτήματος,
ε) την κατάλληλη περίφραξη του χώρου,
στ) την τοποθέτηση συστήματος συναγερμού,
ζ) τις τακτικές περιπολίες σε συνεννόηση με το Α.Τ. Μεσολογγίου,
η) την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων για τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου
θ) τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων με διαλογή στη πηγή,
ι) τη θεσμοθέτηση πράσινων σημείων,
ια) τον καθορισμό σημείων απόθεσης μπαζών,
ιβ) την οργάνωση και την καθιέρωση της ανακύκλωσης, κλπ.

Τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν χρήματα εκ μέρους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για την επιχωμάτωση των σκουπιδιών στο σημείο αυτό! Μόλις πέρυσι, από την πάγια και γλίσχρα προκαταβολή των 6.000€ της Προέδρου της Κοινότητας Μεσολογγίου δόθηκαν 2.500 € (το 42%) για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης εκτός του κτήματος, ενώ υπήρξε εργολαβία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (15.000 ευρώ) για την επιχωμάτωση του κτήματος. Και όμως, αν πάει κάποιος σήμερα στο χώρο, θα αντικρίσει βουνά σκουπιδιών τα οποία τροφοδοτούν τις συχνές πυρκαγιές.

Μέχρι πότε λοιπόν, θα δεχόμαστε το Κτήμα Πετούνη, δίπλα στη λιμνοθάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου, σε δρόμο που μπορεί να γίνει μια ακόμη είσοδος στην πόλη μας, να αποτελεί για κάποιους χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων και απορριμμάτων;
Μέχρι πότε θα δεχόμαστε κάποιοι να βάζουν φωτιά ή να πιάνουν φωτιά αυτοαναφλεγόμενα τα κάθε είδους σκουπίδια;
Μέχρι πότε θα δαπανάται δημόσιο χρήμα χωρίς σχεδιασμό και χωρίς αποτέλεσμα;
Μέχρι πότε θα ταλαιπωρείται όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας με την κατάσβεση των σκουπιδιών μας;

Ζητάμε να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για την επιχωμάτωση, απορρύπανση και φύλαξη του χώρου από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.Υπάρχει κατάφωρη υποβάθμιση περιβάλλοντος και οφείλουμε να δράσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση για αυτό. Ας κατανοήσουμε ότι η δράση για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι επείγουσα. Ας πάψουμε επιτέλους να κρύβουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος κάτω από το χαλάκι. Ας ασχοληθούμε πάραυτα για τη λύση τους !!!

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου
Όλγα Δασκαλή