Η Φρανκφούρτη μπορεί να ανοίξει το παράθυρο για πρόωρες εκλογές

the European Central Bank (ECB) in Frankfurt

Καλώς ή κακώς το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Όσο κι αν ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, προϊόντος του χρόνου δεν τα καταφέρνει να πείσει, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται πια στο δεύτερο μισό της θητείας της. Εξάλλου φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ίσως ακόμη και σήμερα στη ΔΕΘ θα ζητήσει εκλογές. Πιθανότατα όμως ο Κ. Μητσοτάκης να είναι ειλικρινής ως προς την επιδίωξή του, όμως υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες…

Με τα σημερινά δεδομένα η αγορά των ελληνικών ομολόγων λόγω της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει το Μάρτιο του 2022. Συζητιέται βέβαια ακόμη η περίπτωση μιας ολιγόμηνης παράτασης αναλόγως και της εξέλιξης της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως στη Γερμανία έχει ανοίξει ήδη μια συζήτηση όχι απλώς περί μη παράτασης, αλλά και περί αύξησης των επιτοκίων ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από τις γερμανικές εκλογές. Αν υπάρξει αλλαγή και βρεθεί στα ηνία μια κυβέρνηση με κορμό τους σοσιαλδημοκράτες, τότε ίσως οι γερμανικές πιέσεις προς την ΕΚΤ να είναι λιγότερες. Ήδη όμως οι χριστιανοδημοκράτες στα πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα λένε ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν κρυφή ατζέντα για αμοιβαιοποίηση του χρέους με τους «χρεωκοπημένους νότιους»… Το βέβαιο όμως είναι ότι αν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα (καθότι βρίσκονται δύο βαθμίδες κάτω από το επιλέξιμο επίπεδο), τότε η οικονομική πολιτική της Ελλάδας θα πρέπει αργά ή γρήγορα να μπει σε πιο περιοριστικούς ρυθμούς.

Συνεπώς, αν η Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) αποφασίσει -με την παραίνεση ή μη του Βερολίνου- να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τότε ίσως μοιραία ανοίγει ένα παράθυρο για πρόωρες εκλογές.