Bloomberg: Νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για μετά το PEPP εξετάζει η ΕΚΤ

the European Central Bank (ECB) in Frankfurt

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αποτρέψει πιθανές αναταράξεις στις αγορές όταν τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) το επόμενο έτος, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το σχέδιο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας (το PEPP) και θα συμπληρώσει το παλαιότερο σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης (το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού – APP) το οποίο σήμερα “τρέχει” με ρυθμό αγορών τα 20 δισ. ευρώ το μήνα, αναφέρουν στο πρακτορείο οι αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις, προσθέτουν. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στο πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας εξετάζει ένα ευρύ φάσμα ιδεών που δεν θα παρουσιαστούν απαραίτητα στο Δ.Σ. ή την Εκτελεστική Επιτροπή.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που ο τερματισμός του PEPP το επόμενο έτος προκαλέσει ένα sell off στα ομόλογα κρατών που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Με βάση το σχέδιο, οι αγορές θα διενεργούνται επιλεκτικά, αναφέρουν. Αυτό θα παρακάμπτει τον κανονισμό και στα δύο υπάρχοντα προγράμματα (PEPP και APP) σύμφωνα με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αγοράζουν χρέος με βάση το μέγεθος της οικονομίας της κάθε χώρας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, έχοντας επίγνωση της κρίσης που γνώρισε η Ιταλία στο ξέσπασμα της πανδημίας, προσπαθούν να εξομαλύνουν την έξοδο από τα έκτακτα μέτρα τόνωσης, συγκρατώντας ταυτόχρονα πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές τώρα που οι κυβερνήσεις είναι ακόμα πιο εκτεθειμένες, έχοντας όλο το προηγούμενο διάστημα αυξήσει τα χρέη τους για να χρηματοδοτήσουν τη δημοσιονομική στήριξη στις οικονομίες τους.

πηγή : capital.gr