Φρεγάτες, γραβάτες και της χώρας οι πλάτες

Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης καθώς επίσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, σφοδρή ήταν η σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, για τους όρους της συμφωνίας. Στο σύνηθες βέβαια ατακαδόρικο επίπεδο. «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα. «Ψωνίζετε φρεγάτες σα να ψωνίζετε γραβάτες» απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η αδυναμία της συνεννόησης ακόμη και στην περίπτωση της εθνικής απειλής που υφίσταται η χώρα από την Τουρκία, βαραίνει της χώρας τις πλάτες. Την αποφασιστικότητά της και εν τέλει την ισχύ του αποτρεπτικού της μηνύματος.