Αγγ. Συρίγος : Μήνυμα αποτροπής και όχι πρόσκληση πολέμου η ελληνογαλλική συμφωνία

Ως μήνυμα αποτροπής και όχι ως πρόσκληση πολέμου χαρακτήρισε ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μιλώντας σε εκδήλωση στη Ναύπακτο για τα 450 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το backround της ιστορικής ναυμαχίας της Ναυπάκτου με την ένωση πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων εναντίον των Οθωμανών μοιραία δίνει την αφορμή για παραλληλισμούς και προβολές στο σήμερα. Έτσι λοιπόν στην εκδήλωση αυτή έγινε αρκετή κουβέντα για την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία.

“Το νόημα της συμφωνίας δεν είναι πάμε σε πόλεμο, το νόημα της συμφωνίας προς την τουρκική πλευρα είναι “μην επιχειρήσεις να δεις τα όρια αυτής της συμμαχίας, γιατί μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για σένα”. Κανένας δεν έχει όρεξη να πολεμήσει, αλλά εάν η άλλη πλευρά μπει σε αυτή τη λογική, να ξέρει ότι τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι φαντάζεται” είπε χαρακτηριστικά ο Αγγ. Συρίγος.

Αξιοσημείωτη παράλληλα ήταν η αναφορά του Αγγ. Συρίγου πως “η ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία δείχνει μια προοπτική, να αρχίσουμε να φτιάχνουμε όπλα ευρωπαϊκά, με κοινό τρόπο που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες και να τα πουλήσουμε και στους Τούρκους στο βαθμό που δεν απειλούν ευρωπαϊκές χώρες” για να προσθέσει ότι είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με τη Γερμανία, την Τουρκία και τα υποβρύχια”

“Bλέπουμε την έννοια του πολέμου να ξαναγυρίζει με την κλασική έννοια”

Εντύπωση προκάλεσε πάντως η αναφορά του Άγγελου Συρίγου στον αρχικό του χαιρετισμό, καθώς θυμήθηκε ένα περιστατικό από το 2001 όταν ο τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ μιλούσε στην Ισπανία μπροστά από ένα τεράστιο πίνακα που απεικονίζει τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (σ.σ. εκείνη την εποχή υπήρξε η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.). “Σκέφτηκα τι ωραία σκηνή, ύστερα από 400 χρόνια να πιστεύουμε προς μια ενωμένη Ευρώπη που θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα (σ.σ. με την Τουρκία)” είπε ο Άγγελος Συρίγος και πρόσθεσε : “δυστυχώς πολλές φορές τα πράγματα ξαναγυρίζουν πίσω στο παρελθόν και βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι. Μια Ευρώπη που θεωρεί ως πόλεμο τον εμπορικό πόλεμο, κατασκοπία τη βιομηχανική κατασκοπεία, ξαφνικά βλέπουμε την έννοια του πολέμου να ξαναγυρίζει με την κλασική έννοια”