Χρειάζεται και λίγο τάξη πριν τα αντιπλημμυρικά…

Οι «πόρτες» που έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και χρόνια

Με πολλές παρανομίες…. το υδραυλικό σύστημα Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας
Από το παράνομο bypass στη διώρυγα επικοινωνίας των δύο λιμνών μέχρι τις καταπατήσεις των παρόχθιων ζωνών

Άλλη μία κακοκαιρία και ξανά στο ίδιο έργο θεατές. H ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας να μετρά πληγές από τη νεροποντή. Είναι μάλλον περιττό να επισημάνει κάνεις ότι σε πολλά από τα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας όπου συνεχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται πλημμυρικά φαινόμενα, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία μεγάλη παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης (εκτός από κάποιους καθαρισμούς ρεμάτων), αλλά δεν έχουν καν προχωρήσει οι απαιτούμενες μελέτες. Και αν κρίνουμε από τις τελευταίες μεγάλες πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2017, όπου επλήγη τόσο η περιοχή του Δήμου Αγρινίου, όσο και αυτή του δήμου Μεσολογγίου, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια χωρίς ουσιαστικά να γίνει τίποτα. Οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικού χαρακτήρα που είναι πλέον αναγκαίες απαιτούν βέβαια πολλά εκατομμύρια, αλλά και πολλή δουλειά στην μελετητική ωριμότητα των έργων.

Όμως στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν και προβλήματα που δεν απαιτούν ούτε πολλά εκατομμύρια για να λυθούν, ούτε δύσκολες μελέτες. Προβλήματα που μάλιστα δεν επηρεάζονται ούτε από την οικονομική κρίση, ούτε από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα το περασμένο Σάββατο δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα στο Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου. Πρόκειται για έναν οικισμό που βρίσκεται πολύ κοντά στη διασταύρωση της συκιάς επί της παλαιάς Εθνικής Οδού, όπου τα νερά της Τριχωνίδας έφτασαν ουσιαστικά τις παρυφές της Εθνικής Οδού. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ανακύπτει από το γεγονός ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση των υδάτων στο υδραυλικό σύστημα των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας, που με φυσικό τρόπο εκτονώνεται μέσω του Δίμηκου στον ποταμό Αχελώο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ενίοτε να πλημμυρίζουν περιοχές της παρόχθιας ζώνης της Λυσιμαχείας ή ενίοτε της Τριχωνίδας και πολύ συχνά, επειδή ούτε ο Δίμηκος μπορεί να εξυπηρετήσει την εκτόνωση αυτού του συστήματος. Συχνά στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί η διώρυγα της Σταμνάς, για να υπάρξει εκτόνωση των υδάτων, δημιουργώντας όμως έτσι περιβαλλοντικό πρόβλημα στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, καθώς μεταφέρονται τα γλυκά νερά στο περιβάλλον μία κλειστής λιμνοθάλασσας.

Είναι γνωστό ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν λειτουργούν οι πόρτες του θυροφράγματος (φωτο) που ελέγχει τη διώρυγα μέσω της οποίας επικοινωνεί η Τριχωνίδα με τη Λυσιμαχεία. Και πέραν τούτου έχει δημιουργηθεί και ένα παράνομο bypass, προκειμένου να διοχετεύονται τα νερά της Τριχωνίδας στη Λυσιμαχεία. Ζήτημα που έχει αναδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν με έγγραφά του προς τους εμπλεκόμενους φορείς ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Η λύση στο πρόβλημα έχει να κάνει αφενός με την αποκατάσταση της λειτουργίας του θυροφράγματος, αλλά και με την αποκατάσταση το Δίμηκου, που χρειάζεται εκβάθυνση, αλλά και επιμήκυνση του πλάτους καθώς όπως λένε ειδικοί που μίλησαν για το θέμα στο ΑγρίνιοCulture.gr υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η απαλλοτριωμενη ζώνη μήκους περίπου 50 μέτρων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στα σκαριά, αφού στην παρόχθια περιοχή είναι πολλές οι καταπατήσεις… Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε πολλά τμήματα των παραλίμνιων περιοχών, τόσο στην Τριχωνίδα όσο και στη Λυσιμαχεία. Μία τέτοια περίπτωση μάλλον συνιστά και τουλάχιστον ένα μέρος του οικισμού Καμαρετσέικα, που εκκενώθηκε προληπτικά.