Με προσωρινή άδεια η λειτουργία υδατοδρομίων

Προς απογείωση τα υδροπλάνα

Με προσωρινή άδεια πλέον η λειτουργία των υδατοδρομίων. Ξεκλειδώνει η δυνατότητα λειτουργίας υδατοδρομίων στη χώρα μετά από 10 και πλέον χρόνια προσπαθειών. Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4663/2020 σχετικά με τη λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς πλέον ο φορέας θα μπορεί με μια προσωρινή άδεια λειτουργίας να ξεκινήσει να δρομολογεί υδροπλάνα μέχρι την έκδοση της επίσημης άδειας.

Αυτό σημαίνει πως ο επενδυτής θα μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία ενός υδατοδρομίου, να προσελκύσει επιβάτες ενόσω η Πολιτεία θα προχωρά στην αδειοδότηση του. Όπως αναφέρει στέλεχος του χώρου, ουσιαστικά “δένει” τους επενδυτές οι οποίοι μετά από τόσα χρόνια υποσχέσεων βλέπουν πλέον μια σαφή ένδειξη ότι η επένδυση τους έχει νόημα.

Οι προσωρινές άδειες θα έχουν ισχύ κατά μέγιστο το ένα έτος, περίοδος στην οποία θα πρέπει να επιτευχθεί η επίσημη άδεια. Σε αυτή τη διάρκεια όμως το υδατοδρόμιο θα έχει ζήσει μια περίοδο λειτουργίας στην οποία θα φανεί αν το σημείο που έχει επιλεγεί είναι άξιο λόγο.Όπως αναλυτικά αναφέρεται “Η εν λόγω άδεια λειτουργίας ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου και χορηγείται, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, σε δημόσιο φορέα, σε ενώσεις προσώπων και σε φυσικά πρόσωπα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.), υπό τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις (αναγκαίος εξοπλισμός, εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό κ.λπ.)”.

Η τροπολογία

Θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας λειτουργίας αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια, για την πρώτη εφαρμογή του ανωτέρω νόμου και για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης, με σκοπό την εξυπηρέτηση προσωρινά το πολύ για ένα έτος, τακτικών επιβατικών πτήσεων υδροπλάνων.

Η εν λόγω άδεια λειτουργίας ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου και χορηγείται, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, σε δημόσιο φορέα, σε ενώσεις προσώπων και σε φυσικά πρόσωπα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.), υπό τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις (αναγκαίος εξοπλισμός, εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό κ.λπ.).

Καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη σχετική αίτηση για την έκδοση της προσωρινής άδειας, μεταξύ των οποίων, η σύμβαση παραχώρησης χρήσης χώρου ή μίσθωσης σε λιμένα ή μαρίνα και σε περιοχές αιγιαλού, παραλίας, παρόχθιες λίμνης κ.λπ., από τον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης αυτών για την εξυπηρέτηση των υδροπλάνων και την αποεπιβίβαση των επιβατών, φορολογική ενημερότητα του αιτούντα, αποδεικτικό είσπραξης παραβόλου δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού κ.λπ.

πηγή : ypodomes.com