Στο συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες παρουσιάσαμε τις… ενεργειακές κοινότητες

Στο συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου. Το συνέδριο αποτελούνταν από τρεις βασικές θεματικές ενότητες. “Αθλητισμός και ψυχαγωγία στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον” τιτλοφορούνταν η πρώτη, “Διαχείριση και αποκατάσταση λιμναίων οικοσυστημάτων – Ο ρόλος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ” η δεύτερη και “Σύμφωνο δημάρχων, παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια” η τρίτη.

Ο Γ. Παπαναστασίου συμμετείχε στη θεματική ενότητα για το Σύμφωνο των Δημάρχων παρουσιάζοντας το σχέδιο του Δήμου Αγρινίου για την Ενεργειακή Κοινότητα. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ φιλόδοξο καθώς πρόκειται να συνδυαστεί και με άλλες παράλληλες δράσεις στο ενεργειακό κόμματι, όπως οι Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων. Όμως δεν παύει να είναι ένα σχέδιο που είναι ακόμη στα… σκαριά. Εξάλλου, αυτό το διάστημα δρομολογείται από το Δήμο Αγρινίου η ανάθεση υπηρεσιών σε Τεχνικό Σύμβουλο για τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας.

Το γεγονός ότι ο Δήμος Αγρινίου συμμετέχει σε ένα τέτοιο συνέδριο και μιλά για τις ενεργειακές κοινότητες και όχι για τις λίμνες του, σημαίνει πολύ απλά ότι οι λίμνες του Δήμου Αγρινίου, παραμένουν λίγο – πολύ στην ίδια κατάσταση, χωρίς καμία αξιοποίηση και με τα προβλήματα (περιβαλλοντικά, ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, χωροταξικά κ.α.) σε αρκετές περιπτώσεις να παραμένουν κρυμμένα κάτω από το χαλί… Ή μήπως θα μπορούσε ο Δήμος Αγρινίου σε ένα τέτοιο συνέδριο να παρουσιάζει κάτι σχετικό με τις λίμνες του; Υπάρχει κάτι αξιόλογο που έχει γίνει, για να παρουσιαστεί;