6,7 εκατ. το κόστος της αποκατάστασης στο Λεσίνι – Έτοιμο το τεχνικό δελτίο από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει τη διάνοιξη του «Γεροπόρου» στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λεσινίου

Ένα μήνα περίπου μετά την κακοκαιρία «Μπάλος» που έπληξε με σφοδρότητα την Αιτωλοακαρνανία και κυρίως την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ετοιμάσει το τεχνικό δελτίο για την αποκατάσταση των βλαβών και κυρίως για τη διάνοιξη του χειμάρρου Γεροπόρου και περιμένει πλέον την χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας πέρασε η υποβολή της πρότασης για ένταξη των παρεμβάσεων στη ΣΑΕΠ 801 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως είχε συμφωνηθεί στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό η Περιφέρεια στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Λεσινίου θα αναλάβει τη διάνοιξη του χειμάρρου, προκειμένου τα νερά της βροχής να βρουν εκτόνωση προς τη θάλασσα στην περιοχή του δέλτα του Αχελώου. Κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη στην πρόσφατη κακοκαιρία με αποτέλεσμα περί τα 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κάμπο του Λεσινίου και το Νεοχωρίου να βρεθούν κάτω από το νερό και οι αγρότες της περιοχής να δεχτούν ένα ακόμη σκληρό πλήγμα από μια θεομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 6,7 εκατ. ευρώ, που αναλύεται σε δύο υποέργο. Το πρώτο όπως προαναφέρθηκε αφορά τις «εργασίες αποκατάστασης βλαβών, καθαρισμού και διάνοιξης τάφρου Γεροπόρου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου» με προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ και το δεύτερο τις «εργασίες αποκατάστασης βλαβών αναχωμάτων τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου» με προϋπολογισμό 3,6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δεσμευτεί να αναλάβει να καλύψει το κόστος εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων της περιοχής: Αρχικώς με την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΤΟΕΒ Λεσινίου και του ΤΟΕΒ της Κατοχής και σε δεύτερο χρόνο με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης τα ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Νεοχωρίου και Ευηνοχωρίου.