To επιχείρημα Φαρμάκη για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση μέσα από την ατάκα του Rasmussen

«Δεν είναι αποδεκτό να παρεμβαίνει η κεντρική εξουσία με τον τρόπο που παρεμβαίνει στην διαμόρφωση των περιφερειακών προγραμμάτων». Τα λόγια αυτά είναι λόγια του Carsten Rasmussen, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταφέρθηκαν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη στο συνέδριο της Ένωσης των Περιφερειών.

Άποψη με την οποία είναι σύμφωνος και ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι στην Ευρώπη που εφαρμόζεται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες -ενώ στην Ελλάδα μόλις 11 χρόνια- εφαρμόζεται ως Περιφερειακή Διακυβέρνηση με περιορισμένες παρεμβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση και με μεγάλα περιθώρια οι εθνικοί σχεδιασμοί να γίνονται bottom – up, από κάτω δηλαδή προς τα πάνω, από τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση προς τα Υπουργεία.

Μόνο που εδώ είναι Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα διαχρονικά δεν είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει εκείνα που θεωρεί «προνόμιά» του. Αυτό με τον ένα ή το άλλο τρόπο το έχουν βιώσει όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.