Το δίκαιο, αλλά άκαιρο αίτημα για ανάπλαση στον Αη Γιάννη Ρηγανά

Την ανάπλαση της περιοχής των εργατικών κατοικιών στον Αη Γιάννη Ρηγανά ζητούν πολλοί κάτοικοι της περιοχής και δικαίως ο σύλλογος των κατοίκων του Αγίου Αντωνίου και Αη Γιάννη Ρηγανά προβάλλει αυτό το αίτημα και διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση της περιοχής. Η κατάσταση των δρόμων, η συντήρηση του πράσινου, του ελλιπέστατο δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού, οι παιδικές χαρές που λείπουν ή είναι στα κακά τους χάλια, είναι μερικά από τα προβλήματα που χρονίζουν.

Επειδή όμως η κατάσταση δεν είναι τωρινή και ανάγεται σε συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια ίσως και περισσότερα από μία 10ετία ή 15ετία, προκαλεί εντύπωση ο χρόνος στον οποίο υποβάλλεται αυτό το αίτημα από την πλευρά του τοπικού συλλόγου για ανάπλαση μέσω ΕΣΠΑ. Το αίτημα μπορεί να είναι δίκαιο, αλλά είναι και ολίγον άκαιρο υπό την έννοια ότι θα έπρεπε να είχε υποβληθεί το 2016, όταν γίνονταν η διαβούλευση για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Αγρινίου που χρηματοδοτήθηκε τελικά από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Τώρα που βρισκόμαστε στο κλείσιμο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και καθώς έχει σχηματιστεί ουρά δημοπρατήσεων έργων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023, το αίτημα αυτό όπως διατυπώνεται -για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- αφορά ουσιαστικά την επόμενη προγραμματική περίοδο και ουσιαστικά τον επόμενο δήμαρχο όποιος και αν είναι αυτός μετά το 2023.

Και είναι κρίμα ένα πολύ δίκαιο κατά τα άλλα αίτημα, να διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο χρόνο, που να το καθιστούν ένα αίτημα μη υλοποιήσιμο άμεσα και λίγο-πολύ ένα αίτημα απλώς διαμαρτυρίας.