Νοσοκομείο Αγρινίου : Όριο αντοχής οι 65 ασθενείς covid – Αδύνατον περισσότεροι

Πόση ακόμη πίεση σε νοσηλείες ασθενών με covid θα μπορούσε να αντέξει το Νοσοκομείο Αγρινίου; Τη Δευτέρα 29/11 το Νοσοκομείο Αγρινίου έφτασε στο maximum των δυνατοτήτων του με 67 ασθενείς. Θα μπορούσαν όμως να αυξηθούν και άλλο οι κλίνες covid; Πριν προλάβει να προβληματιστεί κανείς για το διαθέσιμο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) που θα κάλυπτε τις επιπλέον κλίνες covid ή για την εξειδίκευσή του και την εξοικείωσή του με την ασθένεια, θα πρέπει να απαντήσει σε ένα τεχνικό θέμα.

Έμπειρος υγειονομικός ανέφερε στo ΑγρίνιοCulture.gr ότι αυτό περίπου 65 ασθενείς δηλαδή είναι το «ταβάνι» του Νοσοκομείου Αγρινίου ως προς τον όγκο των ασθενών covid που μπορεί να νοσηλεύσει. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι αδύνατο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι κλίνες covid λόγω των παροχών οξυγόνου που απαιτούνται και δεν υπάρχουν… «Για να νοσηλευτούν επιπλέον ασθενείς με covid θα πρέπει αυτό να γίνει ή στην αίθουσα της ανάνηψης ή στις αίθουσες των χειρουργείων. Μόνο εκεί υπάρχουν ελεύθερες παροχές οξυγόνου…» είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά αυτό το τεχνικής υφής θέμα δεν είναι η βασική αιτία που είναι αδύνατο να αναπτυχθούν περισσότερες κλίνες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περισσότεροι covid ασθενείς. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι έλλειψη προσωπικό. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι μόλις δυο παθολόγοι στη βάρδια (ή σπανιότερα στην καλύτερη περίπτωση τρεις γιατροί) δίνουν μια άνιση μάχη, για να καλύψουν τόσο το μεγάλο όγκο των ασθενών στην κλινική covid, όσο και τους νοσηλευόμενους στην παθολογική κλινική καθώς και τα περιστατικά που φτάνουν στα επείγοντα.

Είναι εμφανές ότι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες μέσω της υπερεργασίας. Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα από τη στιγμή μάλιστα που δεν φαίνεται ακόμη κάποια αισθητή μείωση των νέων κρουσμάτων, άρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το «κύμα» των νοσηλειών θα συνεχιστεί, είναι βεβαίως ζοφερές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με covid τα τελευταία δύο 24ωρα μειώθηκε λίγο, καθώς υπήρξαν κάποια εξιτήρια, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, αφού συχνά στην διάρκεια της πανδημία ο αριθμός των νοσηλευόμενων ανεβοκατεβαίνει ακόμη και στη διάρκεια μιας ημέρας.