Έρχονται αυξήσεις στα τέλη : Αντίθετος ο Μητσοτάκης στις προτάσεις της ΚΕΔΕ

Μία ακόμα αύξηση έρχεται για τους Έλληνες από τη νέα χρονιά. Ο λόγος για το λεγόμενο υγειονομικό τέλος ταφής απορριμμάτων, που ως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, θα αναγκάσει τους δήμους να προβούν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων από την ΚΕΔΕ ζητήθηκε να αναβληθεί για δύο ακόμα έτη η επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων μέχρι της λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να δρομολογηθεί η δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «ο πρωθυπουργός ήταν αντίθετος σε ό,τι αφορά την αναβολή της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων τονίζοντας ότι καλό είναι να πληρώνεται το σκουπίδι ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα» καθώς και ότι υπάρχουν πολλές αιρεσιμότητες. Ικανοποιητική απάντηση δεν πήρε η ΚΕΔΕ από τον Πρωθυπουργό, ούτε για το θέμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους των δήμων και ιδίως των ΔΕΥΑ. «Δεν βλέπω» τόνισε ο κ Παπαστεργίου «πως οι δήμοι θα μπορέσουν να απορροφήσουν από τη μεριά τους το αυξημένο κόστος. Εφ’όσον βλέπω ότι σήμερα δεν προέκυψε σε αυτό κάτι, θα πρέπει να καταστεί σαφές και στην κυβέρνηση ότι οι δήμοι δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις διαφορές.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πώς οδεύουμε αργά ή γρήγορα για αυξήσεις τόσο στα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας, όσο και στα τέλη της ύδρευσης. Οι αυξήσεις μάλιστα αυτές έρχονται στο δεύτερο μισό της θητείας όλων των δημάρχων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για το πως οι αυτοδιοικητικοί θα μπορέσουν να της περάσουν στον κόσμο, από τη στιγμή που επί του παρόντος η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν βοηθά ούτε για το ένα ούτε για το άλλο θέμα.