Τεχνικό Πρόγραμμα 100 εκατ. αλλά με αργή απορρόφηση

Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου για το 2022 συμπεριλαμβανομένων και των έργων της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Από τα σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το τεχνικό πρόγραμμα των έργων του δήμου τα 56 εκατομμύρια προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο στη συζήτηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκαν αρκετές ενστάσεις για την απόρρόφηση του προγράμματος, αλλά και μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω αύξησή του.

Παπαναστασίου : Yλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα της χώρας

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα υπογραμμίζοντας ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες εντάξεις έργων. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το δήμο Αγρινίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και εκκρεμούν για να αξιολογηθούν ανέρχονται στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γιώργος Παπαναστασίου έδωσε για άλλη μία φορά συγχαρητήρια στο προσωπικό της Διεύθυνσης Τρογραμματισμού και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών λέγοντας χαρακτηριστικά πώς το επόμενο διάστημα οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα είναι υπερφορτωμένοι με τα έργα που θα εκτελούνται και με άλλα έργα που προγραμματίζονται και για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.

Π. Καψάλης : Αντιγραφή του προηγούμενου το Τεχνικό Πρόγραμμα

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Π. Καψάλης για λογαριασμός της μείζονος αντιπολίτευσης στάθηκε ιδιαίτερα στα χαμηλά ποσοστά απορρόφησης του τεχνικού προγράμματος, λέγοντας ότι γίνεται μία έντεχνη παρουσίαση αριθμών, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα προβλήματα της πόλης και η ελλιπής παραγωγικότητα της δημοτικής αρχής. Χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα αντιγραφή του προηγούμενου και υπογράμμισε ότι στο τέλος του χρόνου το ταμείο της απορρόφησης είναι πτωχό, ενώ –όπως είπε- τα έργα έχουν αξία μόνο όταν υλοποιούνται και παρουσιάζονται στους πολίτες. Σημείωσε επίσης ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν δίνει προοπτική στο δήμο Αγρινίου, δεν αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ενώ έκανε λόγο για άνιση αντιμετώπιση των δημοτικών ενοτήτων σε σχέση με την πόλη.

Στ. Καμμένος : Η δημοτική αρχή αυτοσυγχαίρεται

«Η πόλη βαλτώνει και η δημοτική αρχή αυτοσυγχαίρεται» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Στ. Καμμένου στην κριτική του για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου σημειώνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι ουσιαστικά είναι μία αντιγραφή του προηγούμενου προγράμματος όπου τα έργα απλώς παρουσιάζονται με διαφορετική σειρά. Ιδιαίτερη κριτική έκανε ο Στ. Καμμένος στο γεγονός ότι δεν έχει τρέξει ακόμα το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» που ουσιαστικά στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου συμμετέχει μόνο με 300.000 ευρώ, την ώρα που ο «Φιλόδημος» συμμετέχει με πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα για το ζήτημα αυτό επέκρινε τη δημοτική αρχή για τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, που έσπευσε να καταργήσει ένα πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση όπως ήταν ο «Φιλόδημος» και να το αντικαταστήσει με ένα άλλο πρόγραμμα τον «Αντ. Τρίτση» που ουσιαστικά δεν έχει τρέξει ακόμη.

Τ. Παπανικολάου : «Χαρτζιλίκι» στις Δημοτικές Ενότητες

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τίμος Παπανικολάου τόνισε ότι ο Δήμος Αγρινίου χρειάζεται πολλά περισσότερα έργα και η βασική πολιτική διαφωνία είναι ότι χρειάζονται έργα σε άλλη κατεύθυνση, που να ανταποκρίνονται περισσότερο στις λαϊκές ανάγκες και στα επείγοντα προβλήματα, όπως είναι η σχολική στέγη, η αγροτική οδοποιία, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σημείωσε και αυτός με τη σειρά του πως οι Δημοτικές Ενότητες παίρνουν ουσιαστικά ένα «χαρτζιλίκι» από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου.

Στ. Μερμίγκης: Το θεσμικό πλαίσιο παραμένει μνημονιακό

Ο επικεφαλής του «Ανυπότακτου Αγρινίου» Στ. Μερμίγκης έκανε η κριτική περισσότερο στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και το χαρακτήρα του που παραμένει μνημονιακός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και το επιχείρημα για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» πώς δηλαδή θα δημιουργούνταν στους δήμους οικονομίες κλίμακας με στόχο οι Δήμοι να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να απορροφήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα διαψεύστηκε από την πραγματικότητα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και κομμένα και ραμμένα για να μεταφέρουν χρήματα σε συγκεκριμένες τσέπες, είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει η ετήσια χρηματοδότηση για την πολιτική προστασία που ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το ηλιακό δέντρο του open mall ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στο γεγονός που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθότι φαίνεται ότι υπάρχει στάση πληρωμών στα έργα ΕΣΠΑ χαρακτηρίζοντάς την εξέλιξη αυτή αδιανόητη.

Υπερψήφισε ο Καραμητσόπουλος

Ο Γιώργος Καραμητσόπουλος από τη «Συμμαχία Πολιτών» ήταν ο μόνος από την πλευρά της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι μέσα στα συγκεκριμένα πλαίσια από τα περισσότερα έργα του βασικού του τεχνικού προγράμματος καλύπτονται βασικές ανάγκες, χωρίς αυτό να σημαίνει όπως είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις για τα λίγα έργα που προορίζονται για τις Δημοτικές ενότητες ή για τη σχολική στέγη και άλλα. Ενώ με νόημα σχολίασε και το γεγονός ότι η διαδικασία για τη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος δεν είναι καθόλου δημοκρατική και γελοιοποιείται το δημοτικό συμβούλιο, αφού γίνεται ένας χώρος ουσιαστικά φιλολογικής συζήτησης από τη στιγμή που μπορεί το τεχνικό πρόγραμμα να εγκριθεί με ελάχιστες ψήφους, εφόσον δεν κατατεθούν άλλες προτάσεις.