Λέκκας : «Όσοι εκκένωσαν τα σπίτια τους, δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν»

Τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Μακρυνεία και τον Αράκυνθο απασχόλησαν την πρωινή ενημερωτική ζώνη της ΕΡΤ, φιλοξενώντας τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος χθες βρέθηκε στις περιοχές, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις κατολισθήσεις για να πραγματοποιήσει αυτοψία και να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ήδη 15 περίπου κατοικίες εκκενώθηκαν λόγω βλαβών, ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν σε αυτά το χειμώνα… Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι ζημιές που ανέκυψαν στο οδικό δίκτυο -και είναι ανάγκη να αποκατασταθούν για να αποκατασταθεί και η επικοινωνία μεταξύ των χωριών- απαιτούν μεγάλα τεχνικά έργα, σοβαρές μελέτες και μεγάλες πιστώσεις.

Μιλώντας για τα αίτια της καταστροφής ο κ. Λέκκας έκανε την εκτίμηση ότι “τα γεωδυναμικά φαινόμενα συναντώνται με τα υδρομετρολογικά φαινόμενα, τα οποία εντείνονται και από την κλιματική κρίση”. “Έχουμε, δηλαδή” πρόσθεσε ο κ. Λέκκας “πολύ τεκτονισμένο γεωλογικό υπόβαθρο από όλα αυτά τα φαινόμενα, που συνοδεύουν τα γεωδυναμικά φαινόμενα, δηλαδή σεισμοί, έντονος υδροφόρος ορίζοντας, μεταβολές στο ανάγλυφο, μεταβολές στα πετρώματα. Και βεβαίως εκείνο που υπάρχει ως αίτιο είναι η έντονη βροχόπτωση, την οποία περιμέναμε να εκδηλωθεί ως πλημμυρικό φαινόμενο στην πεδινή περιοχή -εκδηλώθηκαν βεβαίως και πλημμυρικά φαινόμενα- αλλά ποτέ δεν υπολογίζαμε ότι αυτό το φαινόμενο θα έχει τόση μεγάλη επίδραση στην επιφάνεια της γης και στις περιοχές που έχουν υψηλή μορφολογική κλίση”