Εκδήλωση του 5ου ΓΕΛ Αγρινίου για την ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

To 5o ΓΕΛ Αγρινίου επιλέχθηκε και συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, πραγματοποιούν διάφορες δραστηριότητες ενημέρωσης σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εκπαιδεύονται, μαθαίνουν, εκπαιδεύουν οι ίδιοι και γενικά επικοινωνούν τις πληροφορίες στους συμμαθητές τους, στους γονείς τους, στους φίλους τους, στους καθηγητές τους.

Στα πλαίσια αυτής της συμμετοχής στο πρόγραμμα, οργανώθηκε μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Όπως ανέφεραν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Κάνουμε αυτή την εκδήλωση γιατί θέλουμε να πούμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Κανένας μας δεν έχει λιγότερα ή περισσότερα. Και αυτά έχουν ψηφιστεί από τον ΟΗΕ. Η διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία, να έχουν τα απαραίτητα να ζήσουν. Όλοι έχουμε δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια, να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να λέμε τη γνώμη μας ελεύθερα. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις, ούτε ανάλογα με το χρώμα, ούτε ανάλογα με το φύλο ή τη θρησκεία του καθενός. Πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό, αλλά και να αγωνιζόμαστε για αυτά καθημερινά.». Δυστυχώς, αναφέρουν οι μαθητές «οι διακρίσεις συνεχίζονται, σε βάρος γυναικών, παιδιών, στον εργασιακό τομέα, στην εκπαίδευση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις».
Στόχος, λοιπόν της εκδήλωσης, ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών μας. Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 14/12/2021 καθώς ο καιρός δεν επέτρεπε να γίνει στις 10 Δεκεμβρίου. Με την αρωγή του Δ. Αγρινίου, την συμπαράσταση του Δημάρχου κ. Παπαναστασίου και την βοήθεια του Αντιδήμαρχου Παιδείας κ. Ζαρκαβέλη στήθηκε ένα κιόσκι στην κεντρική πλατεία και οι μαθητές μοίρασαν υλικό στους περαστικούς και στους καταστηματάρχες. Στην εκδήλωση, κατόπιν προσκλήσεώς μας, συμμετείχαν και βοήθησαν και μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αγρινίου. Με τη συνεργασία αυτή, τα παιδιά μας, απέδειξαν ότι όλοι είμαστε ίσοι, όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, όλοι μπορούμε.Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά ο Αχελώος Tv.

Το υλικό που μοιράστηκε σχεδιάστηκε συνεργατικά από τους ίδιους τους μαθητές. Θεωρούμε ότι εκδηλώσεις σαν αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς οι μαθητές συνεργάζονται, μαθαίνουν, δρουν ως πολλαπλασιαστές γνώσης και χαίρονται. Αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και ευαισθητοποιούνται. Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (https://www.europarl.europa.eu/ambassador-school/el/) έχει ως στόχο την ανάπτυξη των γνώσεων των νέων, που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα, γύρω από τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη. Επίσης μέσα από το πρόγραμμα γνωρίζουν τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Στο 5ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου υλοποιούμε,επιπρόσθετα, αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Μέσα από αυτά τα προγράμματα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας επισκέπτονται διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις και σχολεία, επιμορφώνονται και συνεργάζονται με μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων. Γνωρίζουν την Ευρώπη και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και δημιουργούν φιλίες. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, με τις πολλαπλές πρωτοβουλίες του, στηρίζει το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και όλες τις δράσεις που συντελούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών μας και την ομαλή ένταξήτους στην κοινωνία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Δ/ντης του 5ου ΓΕΛ Αγρινίου ευχαριστεί όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ο Δ/ντης του 5ου ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δρ. Λαζαρίνης Φώτης