Κατολισθήσεις στα ορεινά του Δήμου Αγρινίου : «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη…»

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών

Το θέμα των πρόσφατων πλημμυρών και των σοβαρών επιπτώσεών τους συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου. Το θέμα μπήκε στο στάδιο των ερωτήσεων και θίχτηκε ακροθιγώς, καθώς η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία του Δήμου συνεχίζεται. Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει για τις ζημιές που έγινε από τα κατολισθητικά φαινόμενα που έπληξαν τις ορεινές περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Αρακύνθου, Μακρυνείας, Παναιτωλικού και Παραβόλας.

«Θέλει διερεύνηση και σοβαρή μελέτη» είπε ο Γ. Παπαναστασίου για τις κατολισθήσεις που έπληξαν τα ορεινά του Δήμου Αγρινίου

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου και με βάση την ενημέρωση που έλαβε από τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα κατά την αυτοψία που έκανε εκείνος την προηγούμενη εβδομάδα, το κατολισθητικό – γεωλογικό φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη… Ο Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ακόμη ότι γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν ήδη κάνει μετρήσεις στην περιοχή του Αρακύνθου (Άνω Κεράσοβο) και πρόκειται να κάνουν το ίδιο σε άλλα σημεία όπως η Άνω Μακρυνού και το Λαμπίρι. «Είναι ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη, θέλει διερεύνηση και σοβαρή μελέτη» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου. «Η κατάσταση είναι δραματική» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Αγρινίου υπογραμμίζοντας ότι στο Δήμο Αγρινίου ανακλήθηκαν ακόμη και οι άδειες προκειμένου να συγκροτηθούν τα συνεργεία που θα κάνουν την καταγραφή των ζημιών και στις δημόσιες υποδομές και στις ιδιωτικές περιουσίες, που επλήγησαν.

Ένα χαρακτηριστικό του μεγέθους της καταστροφής, είναι ότι τα συνεργεία του Δήμου επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την υδρόδοτηση σε ορεινά χωριά, όπως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο Αγρινίου, εξάντλησαν τα αποθέματα των τοπικών προμηθευτών σε υλικά (σωλήνες, εξαρτήματα κτλ).

Ο προβληματισμός πάντως για το κόστος της αποκατάστασης και το χρόνο της αποκατάστασης διατρέχει όχι μόνο τη δημοτική αρχή, αλλά και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Και αυτός ο προβληματισμός αφορά κυρίως το συνδρομή της Κυβέρνησης… Μάλιστα φωνές, όπως αυτή του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου ζητούν να γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ειδικά για το θέμα των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, προκειμένου να διαμορφωθεί και ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την αποκατάσταση. «Το θέμα θα έπρεπε να λυθεί χθες…» ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου, σημειώνοντας ότι στη σύσκεψη που έγινε στο Μεσολόγγι παρουσία του Υπ. Πολιτικής Προστασίας κατεγράφη η κατ΄αρχήν βούληση της Πολιτείας να συνδράμει.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο και για να κριθεί βεβαίως αν η όποια συνδρομή ανταποκρίνεται στις διαστάσεις του προβλήματος και η Περιφέρεια, αλλά και οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ζημιών και να γίνει μια διαστασιολόγηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Τουλάχιστον έτσι θα δοθεί λύση στα προβλήματα που είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμα. Όπου υπάρχουν γεωλογικά φαινόμενα σε εξέλιξη φυσικά θα πρέπει να προηγηθούν σοβαρές μελέτες για τα έργα αποκατάσταση.