Συνεχίζεται ο επικίνδυνος τραγέλαφος με τις Καπναποθήκες Ηλιού

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο το αδιέξοδο να λυθεί με εισαγγελική παρέμβαση
Νέο αίτημα υποβάλλει ο Δήμος Αγρινίου στο ΥΠΠΟ για την καθαίρεση και τον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου

Ένα ακόμη τμήμα του ετοιμόρροπου κτιρίου των Καπναποθηκών Ηλιού κατέπεσε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Συγκεκριμένα κατέρρευσε ένα τμήμα της στέγης του κτιρίου, που ευτυχώς κατέπεσε στο εσωτερικό του κτιρίου χωρίς να προκληθούν ζημιές, όπως συνέβη με την κατάρρευση πριν από 10 ημέρες περίπου όταν ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια.

Και ενώ μοιάζει πλέον σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι το κτίριο αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ζωή, αλλά και τις περιουσίες των περιοίκων, το ακανθώδες θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος παραμένει ένας ισχυρός για να συνεχιστεί ο παραλογισμός αυτής της υπόθεσης.

Και αυτό γιατί, ο φερόμενος ιδιοκτήτης από τη στιγμή που δεν συστάθηκε ποτέ το Ίδρυμα που προβλέπονταν στην διαθήκη Ηλιού, αν όντως είναι η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Υπουργείο Οικονομικών, δεν έκανε τίποτα ούτε παλαιότερα για τη διάσωση του κτιρίου, ούτε όμως και τώρα που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες από την επικείμενη κατάρρευσή του.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, εκφράστηκε μεταξύ άλλων η άποψη πως ίσως η Εισαγγελική εντολή δώσει λύση στο αδιέξοδο. Εκφράστηκε όμως και η άποψη ο Δήμος Αγρινίου να αναλάβει πρωτοβουλία και ας μην εμπίπτει το θέμα στην αρμοδιότητά του. «Και ας καθίσουμε και στο σκαμνί», είπε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Σταρακά καλώντας τη δημοτική αρχή να βρει κάποιο τρόπο να παρέμβει.

Γ. Παπαναστασίου: «Εμείς δεν μπορούμε ούτε να το αγγίξουμε το κτίριο»

Από την πλευρά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου επικαλέστηκε και όχι άδικα το γεγονός ότι η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού επιτείνει το πρόβλημα μη προχωρώντας στον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου από διατηρητέο, καλώντας το φερόμενο ιδιοκτήτη να πάρει μέτρα για να υποστηρίξει το κτίριο.

«Εμείς δεν μπορούμε ούτε να το αγγίξουμε το κτίριο» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και υπογράμμισε ότι «όσο το κτίριο είναι διατηρητέο, οποιοδήποτε κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση θα είναι υπεύθυνος», υποδηλώνοντας πως οποιαδήποτε παρέμβαση είναι παράνομη. Πάντως ο Δήμος Αγρινίου όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κατόπιν επικοινωνίας του με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου θα επανυποβάλλει το αίτημα για να κατεδαφιστεί το κτίριο.

Ο τραγέλαφος πάντως αυτού του χάους με τη νομοθεσία περί ιδρυμάτων, με τις ακατανόητες αποφάσεις του Υπουργείο Πολιτισμού να μην εγκρίνουν την καθαίρεση ενός κτιρίου που καταρρέει από μόνο του από εβδομάδα σε εβδομάδα, συμπληρώνεται από τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας, που έχουν παρθεί. Το τμήμα της οδού Μεσολογγίου, επί της οποίας η πρόσοψη του κτιρίου στέκει ακόμη, αλλά μια πιθανή κατάρρευσή της θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, υποτίθεται ότι έχει κλείσει… Αυτή η απαγόρευση όμως έχει γίνει με δύο πλαστικούς κώνους, που μετακινούνται πολύ εύκολα… Αποτέλεσμα : από το κλειστό υποτίθεται τμήμα του δρόμου, να διέρχονται κάποιοι με τα αυτοκίνητά τους, είτε γιατί δεν γνωρίζουν την επικινδυνότητα του σημείου, είτε γιατί είναι «έξυπνοι»….

Καπναποθήκες Ηλιού