Απ. Κατσιφάρας: «Φάνηκαν οι αδυναμίες, τα λάθη και οι αστοχίες του κ. Φαρμάκη»

Καθυστερήσεις, δικαιολογίες και ψέματα καταλογίζει ο Απ. Κατσιφάρας στον Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη, με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες πλημύρες.
«Φάνηκαν καθαρά οι αδυναμίες τα λάθη και οι αστοχίες του κ. Φαρμάκη» αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο Απ. Κατσιφάρας και προσθέτει ότι «καθυστέρησε να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το έφερε απροετοίμαστο και μετά από πολλές πιέσεις των παρατάξεων και χωρίς να έχει προσκαλέσει κανέναν Δήμαρχο και φορέα που έχει πληγεί από τις πλημμύρες για να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Κατέφυγε σε αόριστες δικαιολογίες, ψέματα και ανακρίβειες για να αποποιηθεί τις ευθύνες του».

Η παράταξη του Απ. Κατσιφάρα πρότεινε και έγινε αποδεκτό ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις ο Περιφερειάρχης άμεσα να προκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα με όλους τους Φορείς, τους Δημάρχους τους Βουλευτές καθώς και με την Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των κρίσιμων Υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτικής προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών για να υπάρχουν από κοινού δεσμεύσεις, ώστε να μην μείνουν μόνοι τους η Περιφέρεια και οι Δήμοι και οι πληγέντες.

Πάντως κατά τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι νυν και πρώην περιφερειακές αρχές δεν απέφυγαν τον πειρασμό να κάνουν συγκρίσεις για το τι έκανε η καθεμιά τους στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας. «Εμείς απαντήσαμε και απαντούμε πάντα με στοιχεία» αναφέρει ο Απ. Κατσιφάρας σημειώνοντας ότι «54.700.000 εκατ. ευρώ σύνολο παρέλαβε ο κος Φαρμάκης σε ενταγμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ποτάμια, ρυάκια και χείμαρρους. Παραδώσαμε, λοιπόν το 2019 ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και συνεκτικό και δεν πρόσθεσε απολύτως τίποτε παρά ελάχιστα, ενώ με τερτίπια και ψέματα αντί να το υλοποιήσει προσπαθεί μόνο να το οικειοποιηθεί».

Από την πλευρά του πάντως ο Νεκτ. Φαρμάκης έκανε λόγο για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 64 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2020-2021, ενώ την ίδια περίοδο υπογράφτηκαν συμβάσεις αξίας 35,5 εκ ευρώ για έργα που ήδη εκτελούνται. Και επιπλέον, όπως είπε, δρομολογήθηκαν ενέργειες για την ένταξη μελετών ύψους 9 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση της «νέας γενιάς» αντιπλημμυρικών έργων σε κρίσιμα υδατορέματα της Δυτικής Ελλάδας.