Κατόπιν εορτής και κατόπιν κατακραυγής… «θα εξεταστεί» το πλαφόν στα μοριακά τεστ

«Θα», η λέξη-κλειδί…

Μετά τις πολλές αντιδράσεις και τις φωνές για τα μοριακά τεστ κορωνοϊού (PCR) μπορεί να μην επετεύχθη η ανακοίνωση της συνταγογράφησής τους, ή η δωρεάν παροχή τους, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι, τουλάχιστον, θα ανοίξει η συζήτηση για το πλαφόν που έχει επιβληθεί (60 ευρώ). Το αν τελικά θα έχει αποτέλεσμα, είναι… αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το είπε… με το ζόρι και άφησε και πολλά περιθώρια μηδενικού αποτελέσματος: «Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο pcr test έχουν «κλειδώσει» στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα».

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα μοριακά τεστ, ζήτησε κι αυτός συνταγογράφησή τους: «Το πρόβλημα δεν είναι τα 60 ευρώ, δεν είναι παράλογη η τιμή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν συνταγογραφείται και το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Θα έπρεπε να συνταγογραφείται».

Τι είχε προηγηθεί

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το πολύπαθο 2021 και μετά το άρθρο του newsbreak.gr πως στην Ελλάδα πληρώνουμε «χρυσά» τα rapid και τα μοριακά τεστ, την ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν ισχύει το ίδιο, μέσα σε λίγες ώρες στο twitter και υπό το hasthag #Δωρεαν_pcr_test, εμφανίστηκε ένα… τσουνάμι μηνυμάτων.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί πλέον και στη χώρα μας και τον αριθμό των κρουσμάτων να σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, οι φωνές που ακούγονται για την ανεπάρκεια των rapid και self test στη διάγνωση της νέας μετάλλαξης, ολοένα και αυξάνονται.

Τόσο εντός των τειχών, όσο και εκτός (με τρανότερο παράδειγμα τον αμερικανικό FDA), επιστήμονες και οργανισμοί παραδέχονται ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνου δεν μπορούν τόσο εύκολα να «πιάσουν» την Όμικρον.

Στην Ελλάδα, επιστήμονες ζήτησαν συνταγογράφηση των μοριακών (pcr test) τεστ στον κόσμο (κυρίως στους συμπτωματικούς) ως μέτρο ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης.

Αλλά και αυτοί και ο κόσμος, αντιμετωπίστηκαν με χλεύη, με το Υπουργείο Υγείας δια στόματος Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα, να φτάνει στο σημείο να μιλά με τον μεν για… «λαϊκισμό» όσων ζητούν δωρεάν μοριακών τεστ και τη δε, για «μη χρησιμότητα του PCR» μετά από θετικό rapid test!

πηγή : newsbreak.gr