Κατολισθήσεις σε Μακρυνεία & Αράκυνθο: Το αντιπαράδειγμα που πρέπει να αποφευχθεί

Έξι χρόνια σε… εκκρεμότητα η ορεινή Ναυπακτία

Στο βαθμό που είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της κατολίσθησης, που σημειώθηκε το 2015 στην Περίστα της ορεινής Ναυπακτίας, μάλλον δυσοίωνη θα πρέπει να είναι η πρόβλεψη για το χρόνο της αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων, που έπληξαν πριν από ένα μήνα περίπου ημιορεινά τμήματα των Δημοτικών Ενοτήτων Μακρυνείας και Αρακύνθου στο Δήμο Αγρινίου.

Υπό ένα άλλο πρίσμα βέβαια η περίπτωση της ορεινής Ναυπακτίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αντιπαράδειγμα, που στην σημερινή περίπτωση η Πολιτεία θα πρέπει να το αποφύγει… Αλλά αυτό φυσικά είναι κάτι που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Στην περίπτωση της ορεινής Ναυπακτίας και των κατολισθητικών φαινομένων που έπληξαν το 2015 την Περίστα και την Κλεπά, έξι χρόνια μετά οι γεωλογικές μελέτες για την εξέταση του φαινομένου δεν έχουν ολοκληρωθεί… Οι μελέτες αυτές μάλιστα πρόσφατα πήραν παράταση για την ολοκλήρωσή τους μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο για διάφορους λόγους μεταξύ αυτών και η πανδημία, καθυστέρησαν χαρακτηριστικά. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πρωτίστως απαιτήθηκαν συμπληρωματικές εργασίες και αυτοψίες με την τελευταία να γίνεται μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η κακοκαιρία του προηγούμενου μήνα φαίνεται ότι επηρέασε την κατάσταση του φαινόμενου. Κυρίως όμως η πρωταρχική καθυστέρηση υπήρξε στην έγκριση των χρημάτων για τις απαιτούμενες μελέτες. Το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή περίπου τριάμισι χρόνια μετά την εκδήλωση του φαινομένου, το Υπουργείο Υποδομών δέσμευσε τη σχετική πίστωση για τις μελέτες.

Στην περίπτωση λοιπόν της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών του προηγούμενου μήνα, η Πολιτεία θα πρέπει να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά. Φυσικά δεν περιμένει κανείς, όταν μάλιστα η περιοχή της Μακρυνείας και του Αρακύνθου έχει χαρακτηριστεί από τον καθηγητή Ευθ. Λέκκα «μουσείων κατολισθήσεων» η αποκατάσταση να γίνει σε μερικούς μήνες, καθώς μόνο για τις γεωλογική εκτίμηση του φαινομένου από την οποία θα προκύψουν οι προτεινόμενες λύσεις, απαιτεί ενδελεχή μελέτη και αναγκαστικά χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο η Πολιτεία αυτή τη φορά οφείλει να εγκρίνει γρήγορα τις απαραίτητες πιστώσεις για να εκκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασίες.

Επίκειται έκθεση με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στη Περίστα

Στην ορεινή Ναυπακτία, τώρα, με αφορμή την τελευταία αυτοψία στην Περίστα, που έγινε από κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα και κατόπιν ενεργειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περίστας, Δημήτρης Πελέκης σε ανακοίνωσή του κάνει γνωστό πως : «Κατά την αυτοψία από το ΕΑΓΜΕ έγινε καταγραφή της όλης κατάστασης και θα συνταχθεί σχετική έκθεση με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τονίστηκε όμως ότι άμεσα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοίγματα σε δρόμους, πλακοστρώσεις και τοιχοποιίες για την αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης από την εισροή υδάτων σε αυτές. Επίσης πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες στις θέσεις των κατολισθήσεων του 2015 από τις γεωτρήσεις και να υλοποιηθούν τα προτεινόμενα έργα. Για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας (κλείσιμο ρωγμών, προστασία δικτύου ύδρευσης κλπ) έχουν ενημερωθεί εγγράφως τόσο ο Δήμος Ναυπακτίας όσο και η ΔΕΥΑΝ.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι σε εκκρεμότητα ακόμα οι μελέτες αντιμετώπισης των κατολισθήσεων που εκδηλώθηκαν το 2015, κάτι που επιδεινώνει συνολικά την κατάσταση στην Κοινότητα μας λόγω της μη λήψης των απαραίτητων μέτρων ύστερα από την εκδήλωση καθιζήσεων, κατολισθήσεων και σε νέα σημεία».