Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΑΣ στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο

Στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας σήμερα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Αντιρρίου στο ύψος των γραφείων του ΕΛΓΑ.

Οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα τις οποίες ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για όλα τα αίτια, οι χρωστούμενες αποζημιώσεις σε αρκετές περιπτώσεις από το 2021, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής που αποτελεί μόνιμο βραχνά, αποτέλεσαν βασικά αιτήματα που τέθηκαν στην κινητοποίηση.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανταποκρίθηκαν οι Σύλλογοι Κατούνας, Καινούργιου, Βόνιτσας, Μακρυνείας και Αγρινίου.

Στην κινητοποίηση αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα ότι δεν υπάρχει καν πρόβλεψη ελέγχων για την ακαρπία στην ελιά, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες αγρότες έμειναν χωρίς εισόδημα για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο που ολοκληρώνεται. Αντίστοιχα, με ψίχουλα ή και καθόλου, αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις ζημιές που σημειώθηκαν πέρσι, από καιρικά φαινόμενα και τις τελευταίες πλημμύρες του φθινοπώρου σε όλο τον νομό.

Ο α’ αντιπρόεδρς της Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρναβιάς δήλωσε: «Εκτός από τον αναχρονιστικό κανονισμό που δεν βοηθά τους αγρότες, πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, κάτι που αναφέρθηκε και στην κινητοποίησή μας από την τοπική Διεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή καν η πραγματοποίηση των ελέγχων».

Την Τετάρτη 19 Γενάρη θα γίνει αντίστοιχη κινητοποίηση στο δασαρχείο Αμφιλοχίας στις 11 π.μ. για το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ