Χρειάζονται παρεμβάσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων

Δεν θα σταθούμε στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι για τη μεταφορά των απορριμμάτων του Μεσολογγίου στο ΧΥΤΑ Στράτου. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ ευρύτερο από μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει δημιουργηθεί το «πρόσφορο» έδαφος, ώστε αν δεν υπάρξουν δραστικές λύσεις τα επόμενα χρόνια, η Αιτωλοακαρνανία, δυστυχώς, δεν θα αργήσει να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Αφ’ενός μεν η ύπαρξη ΧΥΤΑ, όπως αυτός του Μεσολογγίου, που έχουν σταματήσει να λειτουργούν και για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε μία προβληματική λειτουργία, αφετέρου η καθυστέρηση που υπάρχει στη δημοπράτηση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και γενικότερα στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων. Και φυσικά το ζήτημα του ενιαίου φορέα διαχείρισης, που παραμένει εδώ και περίπου δύο χρόνια σε εκκρεμότητα, καθώς ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν στον ενιαίο φορέα διαχείρισης σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας θα συμμετάσχει τελικά ή όχι ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας.Παράλληλα το τέλος ταφής των απορριμμάτων μπαίνει σε ισχύ και έτσι η διαχείριση τους προβλέπεται να κοστίζει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργεί για το μέλλον. Τη στιγμή που και η χώρα συνολικά, αλλά και κάθε περιοχή ξεχωριστά, όπως η Αιτωλοακαρνανία, απέχει πάρα πολύ από το να πιάσει τους στόχους π.χ. της ανακύκλωσης κτλ, που θέτει η ευρωπαϊκή και η ελληνική πλέον νομοθεσία, καθώς και τα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων.

Χρειάζονται παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που θα γίνουν κεντρικά, σε επίπεδο κυβέρνησης, προκειμένου να μην «εκτροχιαστεί» περαιτέρω η κατάσταση. Και φυσικά να ξεπεραστούν και οι οποίες τοπικές αντιπαραθέσεις δημιουργούνται. Από όλα αυτά τα ζητήματα αυτό που είναι πιο εύκολο να λυθεί -και φυσικά είναι και ανέξοδο- είναι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του ενιαίου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων και της συμμετοχής ή όχι της περιοχής της Βόνιτσας. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό δεν έχει γίνει ακόμη…