K. Mαραγιάννης για Κέντρο Υγείας Θέρμου : Ανάγκη για δυναμική παρέμβαση φορέων και πολιτών!

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ!

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης: «Ανεξάρτητη πρωτοβουλία: Ενότητα και Συνευθύνη στο Δήμο Θέρμου»

Με δραματικό, πλέον, τρόπο ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, η έλλειψη οδηγού για το Ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Θέρμου που, ως δημοτικοί σύμβουλοι και, συνολικά, ως Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε αναδείξει πολλές φορές, ζητώντας την αποφασιστική παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για τη λύση του τόσου σοβαρού προβλήματος που έχει άμεση σχέση με τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε μια ευρύτατη περιοχή που καλύπτει υγειονομικά το Κέντρο Υγείας Θέρμου, μια δύσβατη περιοχή με χωμάτινους, ακόμη, δρόμους και μεγάλες αποστάσεις.

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 ένας ποδηλάτης συμπολίτης μας, 48 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας πάνω σε όχημα και παρέμεινε στο οδόστρωμα για περίπου μία ώρα, που χρειάστηκε το Ασθενοφόρο να έρθει από το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Μπροστά μας μια εικόνα ενός σοβαρά και τελικά, θανάσιμα, τραυματισμένου συμπολίτη μας, να είναι σκεπασμένος στη μέση του δρόμου και να περιμένει γιατρό και ασθενοφόρο, χάνοντας , έτσι έστω και τις ελάχιστες ελπίδες σωτηρίας. Μια εικόνα που παραπέμπει σε κράτη και χώρες του τρίτου κόσμου στις οποίες δεν υπάρχουν τα βασικά μέσα υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας της υγείας των πολιτών της!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου 2020 πήρε ομόφωνα απόφαση και κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα σε εντολή προς τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να στελεχώσει το Κέντρο Υγείας Θέρμου με προσωπικό πληρώματος και οδηγών του ασθενοφόρου. Επίσης, να υπάρξει στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό και, κυρίως ,να λειτουργήσουν τα τμήματα μικροβιολογικό και ακτινολογικό με τις απαραίτητες προδιαγραφές και τα σχετικά μηχανήματα, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν στο Κέντρο Υγείας Θέρμου ή να αντικατασταθούν άμεσα με καινούργιας τεχνολογίας. Τέλος, να γίνει πρόσληψη μικροβιολόγου και ακτινολόγου να συνοδευτεί και με πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού για την εξυπηρέτηση και την παροχή φροντίδας υγείας στους πολίτες του δήμου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής (αρ. απόφασης 97/2020)
Μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε επί λέξει: «Θα στείλουμε αυτή την απόφαση, θα την χρησιμοποιήσουμε, θα σταλεί σε όλους τους Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, βεβαίως στον Υπουργό και θα σου δώσω (απευθυνόμενος στον Πρόεδρο) και το mail του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό κυρίου Σκέρτσου για να λάβει υπόψιν και το Πρωθυπουργικό Γραφείο και βεβαίως ο Υπουργός Υγείας, ο Υφυπουργός κ.λπ.»

Μετά από 18 μήνες, αναρωτιόμαστε, πραγματικά, αν έχει γίνει κάτι από αυτά που ζητήθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος, μετά το τραγικό περιστατικό, έκανε δηλώσεις σε κεντρικό κανάλι, εκφράζοντας την οργή του για την αδιαφορία της κυβέρνησης, όσον αφορά στη στελέχωση του Κέντρου Υγείας και το κρίσιμο σημείο της πρόσληψης οδηγών για την 24ωρη υπηρεσία του ασθενοφόρου. Μάλιστα, σε νέα επιστολή του δίνει προθεσμία 10 ημερών στον Υπουργό Υγείας για την πρόσληψη των οδηγών, απειλώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αυτού του τόπου, αναρωτιέται, αν έχουν νόημα, πλέον, οι δηλώσεις και τα τελεσίγραφα των 10 ημερών του κ. Δημάρχου, απέναντι σε μια κυβέρνηση που επί 18 μήνες εκώφευσε στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας του Δήμου Θέρμου για την 24ωρη ετοιμότητα του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Θέρμου, σε μια περίοδο σοβαρής υγειονομικής κρίσης, κατά την οποία οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα για νοσηλεία στα μεγάλα νοσοκομεία και αναβάλλουν εξετάσεις και επεμβάσεις για να προστατευτούν από τον covid-19 και έτσι είναι πιο ευάλωτοι για κάποια σοβαρή επιπλοκή της Υγείας τους.

Πιστεύουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και δεν αρκούν οι επιστολές και τα τελεσίγραφα που θα ξεχαστούν και θα τα ξαναθυμηθούμε στο επόμενο τραγικό συμβάν. Οι φορείς του Θέρμου και οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αντιδράσουν σε μια απαράδεκτη αδιαφορία και διάλυση της δημόσιας υγείας στον τόπο μας και στο νομό μας!

Κων/νος Φ. Μαραγιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θέρμου
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης