Αμφιλοχία : Με το ΣΔΙΤ αρδευτικό και έργα διευθέτησης των ρεμάτων στα πεδινά

Τι απαντά το Υπουργείο Υποδομών για την αντιπλημμυρική θωράκιση στον Ορεινό Βάλτο

Τέτοια εποχή πέρυσι ο ποταμός Ίναχος είχε υπερχειλίσει από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και κτηνοτροφικές, σε χωριά του ορεινού Βάλτου, όπως το Γιαννόπουλο, η Ποδογορά και οι Αμοργιανοί.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκτοτε έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή αντιπλημμυρικές εργασίες, αλλά μέχρι του σημείου να μιλά κανείς για αντιπλημμυρική θωράκιση του ορεινού Βάλτου, η απόσταση ακόμη είναι μεγάλη. Ωστόσο βοήθεια θα έρθει από το μεγάλο αρδευτικό έργο, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή μέσω ΣΔΙΤ. Ο λόγος για το έργο «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση» προϋπολογισμού περίπου 70.000.000 ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα.

Στο αντικείμενο του έργου αυτού, εκτός από την κατασκευή αρδευτικού δικτύου περιοχής Βάλτου (θα εξυπηρετεί καθαρή έκταση περί τα 21.985 στρ.) και του αρδευτικού δικτύου περιοχής Αμβρακίας (θα εξυπηρετεί καθαρή έκταση περί τα 11.500 στρ.) περιλαμβάνονται και έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης- αντιπλημμυρικά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προτείνονται έργα διευθέτησης στα τμήματα των παρακάτω ρεμάτων: ρέμα Μποτόκος – Τάφρος Τ2, ρέμα Μπούτσι – Τάφρος Τ6, παλαιά κοίτη Κρικελοπόταμου (εκβολή στον Αμβρακικό) – Τάφρος Τ7 και Κρικελοπόταμος (εκβολή στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκου) – Τάφρος Τ8 συνολικού μήκους 6.531 μ. Στην περιοχή Αμβρακίας, προτείνεται να κατασκευαστεί (αποχετευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο, σχετικά περιορισμένο) στις χαμηλές περιοχές στην νότια και βόρεια απόληξη της λίμνης Αμβρακίας.

Αυτές οι παρεμβάσεις ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι περιορίζονται στα πεδινά τμήματα του Δήμου Αμφιλοχίας και στο πεδινό τμήμα των ρεμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο ποταμός Ίναχος και τα ορεινά τμήματα των ρεμάτων παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Για το λόγο αυτό η εν λόγω Διεύθυνση του Υπ. Υποδομών υπενθυμίζει ότι έχει την αρμοδιότητα για τη μελέτη και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση και ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον όμως αυτά χαρακτηριστούν με Απόφαση Υπουργού ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από το Υπ. Υποδομών για το θέμα διευκρινίζεται ότι οι αρμοδιότητες που αφορούν το σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών. Επιπρόσθετα, τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στην ορεινή κοίτη των υδατορεμάτων (έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά ξυλοφράγματα κλπ.) αποτελούν ειδικά δασοτεχνικά έργα, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.