Παναιτωλικός : Ήττα 3-1 στο “Καραϊσκάκης”

Μετά την ισοπαλία της Τούμπας και τη διατήρηση του +9, αλλά και μια βδομάδα πριν την κρίσιμη μεταξύ τους ρεβάνς για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός έδειξε να… μαθαίνει από το μάθημα του Αγρινίου, μπήκε στο Καραϊσκάκη με το γκάζι στο πάτωμα και καθάρισε από νωρίς τον -για ακόμη μια φορά ανταγωνιστικό- Παναιτωλικό.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δύο γκολ και 5 τελικές στα τέσσερα πρώτα λεπτά, με τους Βαλμπουενά και Γκάρι να ανοίγουν το δρόμο για τη νίκη. Ο Παναιτωλικός ανέβηκε στη συνέχεια και μείωσε με τον Μόρσεϊ, όμως από το τελευταίο πεντάλεπτο τους πρώτου μέρους και έπειτα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο και με ένα τρίτο γκολ του Ροντρίγκες στο δεύτερο ημίχρονο έφτασαν στο τελικό 3-1 που τους διατηρεί με άνεση σε θέση τίτλου. Παρέμεινε αήττητη φέτος στο πρωτάθλημα η ομάδα του Μαρτίνς, συνολικά σε 26 παιχνίδια από πέρσι και εντός έδρας σε 29, με την 7η σερί νίκη στην έδρα της.

Πεντάλεπτη… ομοβροντία
Όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα, ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερο, το πιο… φορτσάτο, φετινό ξεκίνημά του, αλλά αυτό κράτησε μόλις ένα πεντάλεπτο. Το οποίο βεβαίως ήταν αρκετό για να πάρει αυτό που ήθελε, ένα σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, ο Ματιέ Βαλμπουενά ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ με κοντινή προβολή, έπειτα από έξοχη σέντρα του Λαλά και κεφαλιά του Ελ Αραμπί που απέκρουσε αρχικά ο Ανέστης. Αντίστοιχη φάση ήταν και αυτή για το 2-0, όταν στο 4′ ο Ανέστης απέκρουσε σουτ του Αγκιμπού από το ύψος της περιοχής, ο Ελ Αραμπί έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι με το πρώτο «ριμπάουντ» και ο Γκάρι Ροντρίγκες με το δεύτερο, από πολύ κοντά, δεν δυσκολεύθηκε να τη στείλει στην κενή εστία. Κοινό στοιχείο και των δύο «ερυθρόλευκων» τερμάτων, η πολύ καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας που ξεκινά από την άμυνα και η οποία θύμισε τον… παραδοσιακό Ολυμπιακό του Μαρτίνς.

Μετά το γρήγορο αυτό 2-0 του πενταλέπτου, ο Ολυμπιακός «κάθισε» πάνω στο υπέρ του σκορ και όπως έχει συμβεί αρκετές φορές σε αντίστοιχες περιπτώσεις φέτος, το «πλήρωσε» με φάσεις από τον αντίπαλο και τελικά τη μείωση του σκορ. Ο Παναιτωλικός αντίστοιχα με τη σειρά του ανέβηκε σημαντικά και σε επίπεδο απόδοσης και ως προς τα μέτρα μέσα στο γήπεδο και έφτιαξε γρήγορα δύο ευκαιρίες για γκολ. Η πρώτη στο 8′ με το δοκάρι-άουτ σε κεφαλιά του Βέργου μετά από σέντρα του Λούι και η δεύτερη με νέα κεφαλιά του Βέργου στο 22′ από γέμισμα του Ντουάρτε στην πλάτη της άμυνας που απέκρουσε ο Βατσλίκ σε κόρνερ. Ενδιάμεσα, υπήρξε μια καλή φάση για τους γηπεδούχους με σουτ του Λαλά, άουτ, στο 15′. Τελικά, η μείωση του σκορ για τον Παναιτωλικό ήρθε στο 28ο λεπτό, όταν μετά από ένα γέμισμα στην περιοχή ο Ρέαμπτσιουκ έκανε πολύ κακό διώξιμο, ο Μόρσεϊ πήρε τη μπάλα, «άδειασε» τον Μολδαβό με ωραία ντρίμπλα και με δυνατό σουτ νίκησε τον Βατσλίκ για το 2-1.

Σε γενικές γραμμές, ο Παναιτωλικός ήταν η ομάδα που κυκλοφόρησε τη μπάλα για περίπου ένα 20λεπτο στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, με τον Ολυμπιακό να ανεβαίνει ξανά και να παίρνει τον έλεγχο στο τελευταίο πεντάλεπτό του όταν είχε δύο καλές φάσεις μπροστά στην εστία του Ανέστη με Βαλμπουενά (άουτ) και Ελ Αραμπί (δεν κατάφερε να σουτάρει) και συνολικά τρεις τελικές, μαζί με ένα σουτ του Ανδρούτσου ψηλά άουτ.

Φάσεις ο Παναιτωλικός, το «καθάρισε» ο Ολυμπιακός
Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που θέλησε να διατηρήσει ψηλά τα ποσοστά της κατοχής μπάλας, ψάχνοντας με υπομονή την καλή δημιουργία στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου, μπροστά στην εστία του Ανέστη. Αντίθετα, ο Παναιτωλικός ήταν σε θέση αναμονής, περιμένοντας τις κόντρα επιθέσεις για να απειλήσει. Όπως και συνέβη, αφού στον κενό χώρο οι Αγρινιώτες συνέχισαν να είναι απειλητικοί, στοχεύοντας τον Ολυμπιακό συνήθως στο κέντρο της άμυνάς του. Οι τρεις πρώτες τελικές στην επανάληψη ήταν για την ομάδα του Αναστασίου, με τους Λούι (46′) και Καρέλη (52′) να αστοχούν και τον Εμβιλά στο 53′ να σώζει το σουτ του Αντούνιες μετά από κόρνερ.

Μετά το τέταρτο, ο Ολυμπιακός δημιούργησε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία στο δεύτερο 45λεπτο με τους… συνήθεις υπόπτους: σέντρα του Βαλμουενά στο 60′, ωραία γυριστή κεφαλιά του Ελ Αραμπί και σωτήρια απόκρουση του Ανέστη. Νέο σουτ του Εμβιλά στο 65′ πέρασε λίγο άουτ και ένα λεπτό μετά, ο Παναιτωλικός έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αλλά ο Καρέλης από κοντά δεν εκμεταλλεύθηκε την κακή προσπάθεια του Σωκράτη να διώξει αφού δεν κατάφερε να σουτάρει. Στο 71′ μια φάση διαρκείας του Ολυμπιακού κατέληξε με σουτ άουτ του Μασούρα και ένα ακόμη δίλεπτο αργότερα το ματς… σχόλασε. Στο 73′ ο Αγκιμπού πίεσε εξαιρετικά, ανάγκασε ένα δύσκολο γύρισμα προς τα πίσω, ο Βργκοτς έκανε κακό κοντρόλ, ο Γκάρι έκλεψε, μπήκε στην περιοχή και με ωραίο πλασέ έγραψε το τελικό 3-1 για τους πρωταθλητές. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τελικό σφύριγμα, με σημαντικότερα γεγονότα το ντεμπούτο του Φώτη Κίτσου και του Μπαντιουγκού Φαντιγκά. Μια ακόμη σημαντική νίκη για τους αήττητους Πειραιώτες, στον δρόμο προς τον τρίτο σερί τίτλο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Ρέαμπτσιουκ (89′ Κίτσος), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Λαλά (36′ Ανδρούτσος), Μπουχαλάκης, Εμβιλά, Ροντρίγκες (89′ Φαντιγκά), Α. Καμαρά, Βαλμπουενά (62′ Μασούρας), Ελ Αραμπί (62′ Τικίνιο).
Παναιτωλικός (Γιάννης Αναστασίου): Ανέστης, Λούι, Αντούνες, Βργκοτς, Περέιρα (62′ Αποστολάκης), Τσιγγάρας (74′ Μπαρμπόσα), Μάρτενσον (79′ Λάρσον), Φλόρες, Ντουάρτε (74′ Μπελεβώνης), Μόρσεϊ, Βέργος (46′ Καρέλης).