Nοσοκομεία Αγρινίου – Μεσολογγίου : Γιατί επανέρχεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά του covid

Οι Παθολογικές Κλινικές ο «συνήθης ύποπτος» της διασποράς

Δύο περιστατικά διασπορά του covid σημειώθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Στην αρχή αυτής της εβδομάδας στο Νοσοκομείο Αγρινίου, με πέντε ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής και μία σπουδάστρια Σχολής Μαθητείας βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό. Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου βρέθηκαν θετικοί στον covid όπως επίσης και δύο γιατροί.

Φυσικά δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Το Νοσοκομείο Αγρινίου, ειδικά, έχει “δοκιμαστεί” σε άλλες φάσεις της πανδημίας άλλες τρεις φορές τουλάχιστον από ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού. Ωστόσο οι υγειονομικοί της περιοχής προβληματίζονται για το γεγονός ότι τέτοια συμβάντα επανέρχονται…

Η ύπαρξη δύο απανωτών περιστατικών διασποράς του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία της περιοχής σε κάθε προβληματίζει. Τα αίτια δεν είναι πάντα εύκολο να διερευνηθούν με απόλυτη ακρίβεια. Ωστόσο έμπειροι υγειονομικοί μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr εκτιμούν ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η διασπορά προκύπτει συνήθως στις Παθολογικές Κλινικές. Φυσικά, όπως εκτιμούν, ρόλο παίζει και το γεγονός ότι πλέον στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, βρίσκεται η πιο μεταδοτική μετάλλαξη του covid, η «Όμικρον», ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει περιοριστεί. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι το γεγονός ότι προσωπικό είτε ιατρικό, είτε νοσηλευτικό, καλείται να καλύψει τις κλινικές covid και ταυτόχρονα την Παθολογική, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τέτοια συμβάντα. Η υπερεργασία και η κόπωση, επίσης, όπως καταγγέλλεται από τους υγειονομικούς φορείς, του προσωπικού των Νοσοκομείων είναι πιθανό να φέρει μια αθέλητη προφανώς «χαλάρωση» των μέτρων προστασίας.