Κάτω από τη βάση ανακυκλώνουν οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας

Δικαιολογημένες ως ένα όμως βαθμό οι αντιδράσεις των Δήμων της χώρας για το τέλος ταφής απορριμμάτων, καθώς οι επιδόσεις τους στην ανακύκλωση είναι προβληματικές

Δικαιολογημένες σε μεγάλο βαθμό είναι αντιδράσεις των Δήμων όλης της χώρας στην επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, που εκτιμάται ότι θα φέρει ακόμη και αυξήσεις των τελών καθαριότητας σε ούτως ή άλλως δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τη δεκαετία που πέρασε οι κυβερνητικές παλινωδίες είχαν ως αποτέλεσμα ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων με την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων να καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη στο νόμισμα: είναι η ανακύκλωση. Συνολικά η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω από τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση θα μπορούσε και έπρεπε να είχε πάει καλύτερα, ανεξάρτητα από την υπόθεση των νέου τύπου μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι καθυστερήσεις όμως από τη μια και οι «φτωχές» επιδόσεις στην ανακύκλωση από την άλλη έχουν ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα να «θάβεται» το 79% των απορριμμάτων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 20%. Όλα τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι παράγουμε περισσότερα σκουπίδια από πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, ανακυκλώνουμε λίγο και εξακολουθούμε να οδηγούμε το μεγαλύτερο μέρος των αστικών αποβλήτων σε ταφή, συνήθεια η οποία αργά ή γρήγορα –ακόμη δηλαδή κι αν υπάρξει κάποια μικρή αναστολή στην επιβολή του τέλους ταφής- θα μας στοιχίζει ακριβά.

Οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας δεν αποτελούν εξαίρεση στο γενικό κανόνα. Σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr παρουσιάζει τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την τριετία 2017-2019, που αφορούν την ανακύκλωση των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι εμφανές ότι προϊόντος του χρόνου γίνεται φυσικά μια προσπάθεια από τους Δήμους να αυξηθούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης. Όμως η προσπάθεια αυτή υστερεί αρκετά από τους στόχους.

Για παράδειγμα στο Δήμο Αγρινίου, που παράγονται ετησίως περίπου 35.000 τόνοι απορριμμάτων, το 2019 μόνο 3.500 τόνοι συνελέγησαν στους μπλε κάδους προς ανακύκλωση… Αυτή η επίδοση μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται κακή, αλλά δεν είναι τόσο κακή, αφού υπολείπεται κατά 10% του στόχου για το 2025. Αν προσέξει κανείς τους στόχους στα επιμέρους ανακυκλώσιμα υλικά θα καταλάβει ότι χρειάζεται ένα μικρό «θαύμα» για να πιαστούν οι επιμέρους στόχοι. Για παράδειγμα, η ανακύκλωση γυαλιού στο Δήμο Αγρινίου τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 16 και 19%, στόχος όμως για το 2025 είναι η ανακύκλωση γυαλιού να φτάσει στο 45%, δηλαδή να υπερδιπλασιαστεί την προσεχή τριετία!

Σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων περίπου το 85% των παραγόμενων απορριμμάτων στο Δήμο Αγρινίου καταλήγουν να «θάβονται». Η επίδοση αυτή μάλιστα πριν μερικά χρόνια ήταν ακόμη χειρότερη. Για παράδειγμα το 2016 το 91,5% των παραγόμενων απορριμμάτων οδηγήθηκαν προς ταφή. Σημειωτέον ότι βάσει των εθνικών στόχων το 2030 μόνο το 10% των παραγόμενων απορριμμάτων θα πρέπει να οδηγούνται προς ταφή.

Οι λόγοι που η ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα δεν έχει αποδώσει είναι πολλοί. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών, που θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους για το πώς συλλέγουν και ξεχωρίζουν τα απορρίμματα στο σπίτι τους, μακριά από τα αστικά κέντρα τα δίκτυα των μπλε κάδων είναι ελλιπέστατα, ενώ υπάρχει σε πολλές πόλεις ανά τη χώρα το φαινόμενο της κλοπής των ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους.


Ως 1η ΓΕΝ καταγράφονται συνολικά τα στοιχεία των Δήμων Ναυπακτίας και Θέρμου