Από την Τετάρτη και το Novavax στο Νοσοκομείο Αγρινίου

«Ελπίδα» για αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών

Φθίνουσα είναι η πορεία των εμβολιασμών κατά του covid το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμβολιασμοί τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπερνούν τους 20.000 ημερησίως με τους περισσότερους από αυτούς να αφορούν εμβολιασμούς της τρίτης δόσης.

Αναλογικά φθίνουσα είναι και η πορεία των εμβολιασμών στην Αιτωλοακαρνανία, όπου το τελευταίο διάστημα δεν ξεπερνούν τους 300 ημερήσιως, ενώ μάλιστα τα τα τελευταία Σαββατοκύριακα έχει παρατηρηθεί πως οι εμβολιασμοί που γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία είναι μόλις μια – δυό δεκάδες. Η εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής ανέρχεται περίπου στο 66% καθώς 120.000 περίπου Αιτωλοακαρνάνες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ενώ σε 86.000 περίπου ανέρχονται όσοι έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Η έλευση όμως ενός νέου εμβολίου δημιουργεί μία νέα ελπίδα πως θα αυξηθεί συνολικά η εμβολιαστική κάλυψη και στο σύνολο της χώρας, αλλά και σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, που παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά. Ο λόγος για το εμβόλιο της Novavax, που από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να χορηγείται σε όσους το επιθυμούν. Η χώρα μας θα λάβει έως το τέλος Απριλίου σχεδόν μισό εκατομμύριο δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει από την 1η του μηνός και κάθε Τετάρτη θα γίνονται και στο Νοσοκομείο Αγρινίου εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, που σε πρώτη φάση θα χορηγείται μόνο για το βασικό εμβολιασμό και όχι για την ενισχυτική δόση.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι πρωτεϊνικό εμβόλιο, στο οποίο οι επιστήμονες και υγειονομικές αρχές έχουν «επενδύσει» για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών ενόψει της σταδιακής επιστροφής μας στην κανονικότητα. Και αυτό γιατί υπάρχει η ελπίδα πως όσοι δεν εμπιστεύτηκαν τη νέα τεχνολογία των mRNA εμβολίων ίσως πεισθούν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο πρωτεϊνικό εμβόλιο. Τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ιδίως στην ηλικιακή κατηγορία των άνω των 60 θεωρούνται ακόμα σημαντικά και μία από τις βασικές αιτίες που το σύστημα υγείας πιέστηκε με νοσηλείες το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπου 317.000 πολίτες άνω των 60 επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο, καθώς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου παρέμεναν ανεμβολίαστοι.