Γέφυρα ΟΣΕ στον Εύηνο : 2,5 εκατ. η εκτίμηση για την προσωρινή λύση που θέλει ο Γαλατάς

Η σιδηροδρομική γέφυρα του ΟΣΕ είναι η μόνη περίπτωση που υπάρχει στο τραπέζι για την προσωρινή γεφύρωση του Ευήνου, που ζητούν οι κάτοικοι στα χωριά εκατέρωθεν του ποταμoύ, έτσι ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην καθημερινότητά τους.

Η λύση αυτή, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως, ασφαλείς πηγές του ΑγρίνιοCulture.gr λένε ότι τελικά θα προχωρήσει. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην επίσκεψη που έγινε στην περιοχή την περασμένη Παρασκευή από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντοπούλο.

«Με τη συνδρομή των υπηρεσιών μας έχουμε οδηγηθεί στην αναζήτηση μίας προσωρινής λύσης που πρέπει να αποδειχθεί εάν είναι τεχνικά εφικτή, μέσω της αξιοποίησης της παρακείμενης γέφυρας του ΟΣΕ» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης μετά από εκείνη την αυτοψία στην οποία παρίσταντο και στελέχη του ΟΣΕ. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής παραδέχθηκε πως ενημερώθηκε ότι είναι ρητή εντολή του πρωθυπουργού η άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου με το Μεσολόγγι και προς τούτο δόθηκε εντολή στους αρμοδίους του ΟΣΕ για την άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει εδώ και αρκετό καιρό έρθει σε επαφή με τον ΟΣΕ για την παραχώρηση της γέφυρας και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Χρήστου Τριαντοπούλου στην περιοχή εκτιμάται ότι είναι θέμα μερικών εβδομάδων να ανακοινωθεί και επίσημα πως η λύση αυτή θα προχωρήσει και θα επιλύσει τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής λειτουργώντας ως γέφυρα μονής κατεύθυνσης, αλλά σε κάθε περίπτωση αποκαθιστώντας την άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών του Ευήνου.

Μετά την καθίζηση της οδικής γέφυρας από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2021 κάτοικοι της περιοχής του Γαλατά και του Περιθωρίου αναγκάζονται σήμερα να κάνουν έναν μεγάλο κύκλο περίπου 60 χιλιομέτρων, ενώ το οι αγρότες παραμένουν αποκλεισμένοι από τα χωράφια τους, καθώς ούτε μέσω της Ιονίας Οδού μπορούν να διέλθουν με τα τρακτέρ τους. Ήδη υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος της αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γέφυρας του ΟΣΕ στον Εύηνο, που όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, θα είναι κοντά στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την επισκευή της σιδηροδρομικής γέφυρας, εξετάζεται και η κατασκευή ενός περάσματος για βαρέα οχήματαα σε άλλο σημείο του ποταμού, προς το μέρος των εκβολών, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα κάτι οριστικό, καθώς οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν όλες τις παραμέτρους του θέματος.