“Tρέχει” για δημοπράτηση το πρώτο έργο της Αιτωλοακαρνανίας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημοπρατείται μέσα στο καλοκαίρι το μεγάλο αρδευτικό έργο Αμφιλοχίας – Βάλτου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το Υπουργείο Υποδομών την ωρίμανση του μεγάλου αρδευτικού έργου, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ στην ευρύτερη περιοχή περιοχής της Αμφιλοχίας.

Ο λόγος για το έργο «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση» προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αφορά την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας. Ειδικότερα, το υπόψη έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση της γεωργικής περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και ελαιώνες – οπωρώνες, καθώς και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με έργα που προτείνονται σε τμήματα ρεμάτων. Παρότι για το παραπάνω έργο έχουν συνταχθεί και εγκριθεί οριστικές μελέτες και υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, δεν είχαν συνταχθεί κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες για το σύνολο των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση του έργου. Ωστόσο όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Υποδομών μέσω τεχνικού συμβούλου που προσέλαβε για την επιτάχυνση του έργου πραγματοποίησε μεγάλη πρόοδο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν οι μελέτες για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή της Δ.Κ Αμφιλοχίας και των Τ.Κ. Στάνου, Παπαδάτου και Φυτειών.

Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr η δημοπράτηση του έργου αναμένεται μέσα στο προσεχές καλοκαίρι και θα είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο έργο στην Αιτωλοακαρνανία, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και αντιπλημμυρική βοήθεια

Το έργο έχει βέβαια κατά βάση εγγειοβελτιωτικό και αρδευτικό χαρακτήρα, ωστόσο περιλαμβάνει και παρεμβάσεις με αντιπλημμυρικό αποτύπωμα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προτείνονται μαζί με το κύριο αρδευτικό έργο και έργα διευθέτησης στα τμήματα των εξής ρεμάτων: ρέμα Μποτόκος – Τάφρος Τ2, ρέμα Μπούτσι – Τάφρος Τ6, παλαιά κοίτη Κρικελοπόταμου (εκβολή στον Αμβρακικό) – Τάφρος Τ7 και Κρικελοπόταμος (εκβολή στη λιμνοθάλασσα Κατάφουρκου) – Τάφρος Τ8 συνολικού μήκους 6.531 μ. Στην περιοχή Αμβρακίας, προτείνεται να κατασκευαστεί (αποχετευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο, σχετικά περιορισμένο) στις χαμηλές περιοχές στην νότια και βόρεια απόληξη της λίμνης Αμβρακίας.

Αυτές οι παρεμβάσεις ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι περιορίζονται στα πεδινά τμήματα του Δήμου Αμφιλοχίας.