«Σφάζονται με το γάντι» για τη Μητρόπολη

Απάντηση Λύρου σε Παπαναστασίου: «Να σταματήσουν τα παρασκήνια που εκπορεύονται από προσωπικά κίνητρα»

Σε μια ημέρα με υψηλό εθνικό και θρησκευτικό συμβολισμό και με την Κυβέρνηση να φέρεται να μετρά τα υπέρ και τα κατά μιας παρέμβασης στο χωροταξικό των Μητροπόλεων στην Αιτωλοακαρνανία, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου έριξε τη δική του μπαταριά… ζητώντας με επιτακτικό τρόπο μάλιστα τη δημιουργία Μητρόπολης Αγρινίου και Αμφιλοχίας με έδρα το Αγρίνιο.

Σε δήλωσή του μετά την παρέλαση για την 25η Μαρτίου, μεταξύ άλλων, ο Γ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι «η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας που θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους». Πρόσθεσε μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου πως «δεν έχει κανείς και κανένα δικαίωμα να αντιταχθεί στην πλειοψηφία του λαού της Αιτωλοακαρνανίας και στην θέληση της Ιεραρχίας». Και κάλεσε ο Δήμαρχος Αγρινίου «τους Βουλευτές, ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς βουλευτές, να μην επιτρέψουν να αλλάξει κανείς την απόφαση της Ιεραρχίας Της Εκκλησίας που είναι η δημιουργία μια νέας Μητρόπολης»…

Τα λεγόμενα του Δημάρχου Αγρινίου δεν έμειναν αναπάντητα στο Μεσολόγγι. Αν και δεν ονομάτισε το Γ. Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, Κ. Λύρος έδωσε τη δική του απάντηση στο θέμα της Μητρόπολης. Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος των Εορτών Εξόδου, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, ερωτηθείς σχετικά για το ζήτημα της Μητρόπολης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα και καμία αναγκαιότητα για να αποκτήσει ο νομός μας μια νέα Μητρόπολη μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι τοπικιστικές επιδιώξεις μερικών».

«Ας σεβαστούν όλοι την Ιστορία και όσα προσέφερε αυτός ο τόπος και ας πάψουν να υπονομεύουν» πρόσθεσε ακόμη ο Κ. Λύρος, εκτιμώντας ότι η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας δεν συγκινείται ούτε από τις μεθοδεύσεις μερικών, ούτε από το θέμα των Μητροπόλεων, καθώς αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο πρωτόγνωρα προβλήματα.Ο Κ. Λύρος σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της Μητρόπολης ανακύπτει μετά από κάθε εκδημία Μητροπολίτη και θύμισε πως είχαν αντιδράσει την προηγούμενη φορά, που ετέθη το ζήτημα, ο μακαριστός Χριστόδουλος και η τότε Υπ. Παιδείας αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου.

«Αυτοί που εκπέμπουν απειλές και εκβιαστικά διλήμματα, μόνο καλό δεν κάνουν στον τόπο» είπε ακόμη ο Κ. Λύρος και με αυστηρό ύφος ζήτησε να σταματήσουν τα παρασκήνια που εκπορεύονται από προσωπικά κίνητρα και από προσωπικά πολιτικά «οδοστρώματα» που θέλει ο καθένας στην πορεία του. Μάλιστα αυτή την έκκληση όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου την απευθύνει και σε πολιτικούς της περιοχής και σε κάποιους Ιεράρχες…

Σε κάθε περίπτωση οι δύο δήμαρχοι είναι οι μόνοι αιρετοί εκπρόσωποι της περιοχής που όχι απλώς ασχολήθηκαν με το θέμα, αλλά έχουν κάνει έως τώρα ηχηρές παρεμβάσεις.